Окръжният съд в Пазарджик отказва да промени мярката за неотклонение " задържане под стража" в "домашен арест" на пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед , съобщава 24 часа.

В началото на годината съдът в Пазарджик даде ход на делото срещу Ахмед Муса и 13-те негови последователи, обвинени в проповядването на радикален ислям.

Съдия Кристина Пунтева посочва в мотивите си, че на 21 април апелативния съд в Пловдив е отказал да освободи имама от ареста и от тогава обстоятелствата около неговото обвинение не са претърпели промяна.

В началото на съдебното заседание Пунтева отказва да приеме и подписка от 1400 жители на пазарджишкия квартал "Изток", които настояват Ахмед Муса да бъде освободен под домашен арест. Съдът отказва да промени мерките за неотклонение "парична гаранция" от 3000лв. в по-малки, или "подписка" и на двама други обвиняеми - Ангел Симов и Орхан Бързак.

Пуснаха Ахмед Муса под домашен арест

Пуснаха Ахмед Муса под домашен арест

След две години и половина в ареста

Апелативният съд в Пловдив отлага за пореден път делото срещу Ахмед Муса, обвинен в проповядване на антидемократична идеология, заради невъзможност да се намерят експерти, които да изготвят поръчаната от ВКС комплексна тюркологична, арабистка и теологична експертиза, съобщи БТВ.

Липсата на вещи лица отложи делото срещу Ахмед Муса и имамите

Липсата на вещи лица отложи делото срещу Ахмед Муса и имамите

Магистратите трябваше да приемат тюркологична и арабистка експертиза

Подобни специалисти у нас са рядкост, затова днес съдът посочи точно вещите лица, които трябва да я изготвят до края на юни, когато е насрочена следващата дата.

Двама арабисти, преподаватели в Нов български университет, един историк, д-р по Османска история и вещото лице Сафер Хасан, който има две специалности - теология на исляма и арабистика. Делото бе върнато за ново разглеждане от ВКС. Днес по собствено желание Ахмед Муса не присъства на заседанието.

Припомняме, че Муса би трябвало вече да е излежал присъдата си по първото дело срещу него за проповядването на джихад.

Апелативен съд върна Ахмед Муса в ареста

Апелативен съд върна Ахмед Муса в ареста

Можел да се укрие или да извърши ново престъпление

По второто дело срещу него и поддръжниците му, известно още като "Делото срещу пазарджишките имами" само Муса получи най-тежката мярка за неотклонение.

В предишно заседание беше отхвърлено и искането на защитата на Муса за отвод на вещото лице по делото - проф. Агоп Гарабедян.

В хода на второто дело срещу Муса защитата на подсъдимия пусна няколко молби за промяна на наложената мярка.

Първоначалната мярка на Муса беше парична гаранция от 5 000 лв. Тя беше променена от Апелативния съд в Пловдив след протеста на прокуратурата и той беше върнат в ареста. Окръжният съд в Пазарджик не уважи и втората молба на защитника на Муса Елвира Панкова, неговата мярка да бъде променена.