Акция срещу претоварването на камиони тече в Бургаско.

Претърсени са 13 обекта в Бургас, Карнобат и Несебър. Иззети са над 400 000 електронни записа, съдържащи номер на превозното средство, вид на товара, търговските дружества получател и изпращач и други. Иззета е и документация от пет търговски дружества - пътни листи, товарителници, кантарни бележки, справки за превозните средства, касаещи период от последните 12 месеца. Разпитани са и множество лица в качеството им на свидетели.

Извършен е анализ на причините, довели до всички пътнотранспортни произшествия с участие на тежкотоварни автомобили с маса между 18 и 40 тона, възникнали в бургаския регион през последните пет години. Става дума за общо 86 произшествия, при които са загинали 17 души, а 117 са били ранени. От извършените експертизи е установено, че сред причините е претоварването на тежкотоварните автомобили.

Камиони и автобуси под прицел при нова акция на КАТ

Камиони и автобуси под прицел при нова акция на КАТ

До 3000 лв. глоба грози нарушителите

Констатирано е също, че претоварването е и причинна за деформация и разрушаване на пътната настилка на републиканската и общинската пътна мрежа, което води до ежегодни ремонтни дейности, заплащани от съответния бюджет. Справките показват, че през последните пет години сумите за ремонти за нарушена пътна настилка, причинена от претоварването на тежкотоварни транспортни превозни средства, са над 41 милиона лева.

Целта на разследването е и да установи начини за решаване на хроничния проблем с претоварването на камионите, които са свързани и с промени в съществуващата нормативна уредба.