Не чувствам вина. Това заяви пред журналисти преди старта на делото срещу нея акушерката Емилия Ковачева. За първи път тя проговори пред медиите.

Припомняме, Ковачева е обвинена, че опита да убие четиридневно бебе в столичната болница „Софиямед”. През април миналата година Емилия Ковачева нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в областта на врата му. Вследствие на ударите бебето получи тежка черепно-мозъчна травма и тежък мозъчен оток. Имаше опасност и за живота му.

Обществото обричало акушерката Ковачева, убеден адвокатът й

Обществото обричало акушерката Ковачева, убеден адвокатът й

Поиска връщане на разследването отначало

В обвинителния акт прокуратурата изтъкна, че Ковачева е действала с особена жестокост и по особено мъчителен за пеленачето Никол начин.

Впоследствие стана ясно, че има още четири бебета, които също са били бити от акушерката Емилия Ковачева.

Пред журналистите днес тя заяви, че те били с „родови травми”. Ковачева посочи, че това означава, че те са родени с някакви аномалии. Майката на обвинената акушерка се намеси и в защита на дъщеря си и поясни, че едното било с изкривено краче, другото със счупена ключица.

„83 минути може ли да биеш 3 кг кайма и да остане човек", попита бащата на подсъдимата Емилия Ковачева.

Той заяви, че дъщеря му не е виновна, напротив: „Гордеем се с нея".

В залата се явиха и родителите на малката Никол, която по чудо оцеля - Румен и Станислава Димитрови. 

Съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители родителите на детето. Чрез своя адвокат Даскалова те предявиха обезщетение в размер на 400 000 лева.

Майката и бащата на обвиняемата Ковачева – Радка и Иван Шопови, пък ще могат да бъдат също нейни защитници по време на процеса.

В момента съдът даде почивка, за да може прокурорът и адвокатът на родителите на Никол да се запознаят с възражения на защитата на акушерката – адвокат Владислав Нанков, свързани с медийни публикации, срещу които и по време на мерките за неотклонение той въставаше, тъй като изостряли мнението на обществото срещу клиентката му.

Все още ход на делото не е даден.