Появила се е нова измамна схема на колекторски фирми. Събирачите на дългове започват дело срещу човек, който не си е плащал сметки или вноски към банка, телеком, топлофикация и т. н., а после техен представител се обажда на длъжника и му обяснява, че е неговият "служебен защитник", назначен от съда.

За измамата предупреди адвокат Десислава Филипова, която е председател на Европейския център за защита на правата на гражданите. Законът не предвижда по такива дела да се назначават служебни адвокати, коментира адвокат Филипова пред БНР.

В НС имитират промяна за банковото заробване и колекторските фирми, подозира Манолова

В НС имитират промяна за банковото заробване и колекторските фирми, подозира Манолова

Манолова уверена, че ще спре "обезкостяването на гражданите"

"Мнимият служебен адвокат ви предлага да направите плащане, още преди съдът да се е произнесъл, за да избегнете осъждането за допълнителни разноски, което е подвеждане. В края на миналата година Гражданският процесуален кодекс бе променен. Преди това банката например показваше в съда копие от счетоводната книга и само на това основание се сдобиваше с изпълнителен лист, а длъжникът дори нямаше време да възрази и да обясни, че банката е качила лихвите", изтъкна още адвокатката.

По думите ѝ сега вече всеки кредитор, който иска да получи от съда заповед за принудително изпълнение, трябва задължително да представи договора, а съдът да провери дали този договор не е в ущърб на клиента - т. е. дали не съдържа неравноправни клаузи. И ако има такива клаузи или други нарушения, съдиите отказват да издадат заповед в полза на кредитора.

"Повечето хора обаче още не знаят, че законът ги защитава. Именно за да заобиколят тази защита и да ви накарат да платите още преди съдът да е разгледал заявлението им, колекторите са измислили този номер", пояснява адвокат Филипова.

Манолова обяви победата на гражданите над монополите и колекторските фирми

Манолова обяви победата на гражданите над монополите и колекторските фирми

Депутатите приеха промени в ГПК