47-годишен мъж с инициали Д. К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор във връзка с две измами, при които възрастни жени от Варна са ощетени със значителни суми.

Той е привлечен към наказателна отговорност като помагач за престъпление - по чл. 209, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 4, във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК. Мъжът е изиграл ролята на "муле" в измамната схема, съобщиха от държавното обвинение.

Той е задържан е на 16 март 2023 година, след като е установена връзката му с извършена в същия ден телефонна измама. Той взел пари, хвърлени през терасата от възрастна жена, като трябвало да ги занесе в Румъния. У него са намерени около 10 000 лева и златни накити.

Ало-измамници изпратиха жертвата си с такси към Румъния

Ало-измамници изпратиха жертвата си с такси към Румъния

Граничарите се усъмнили, защото жената била нервна

По време на разследването станало ясно, че мъжът е участвал със същата задача в друга измама, извършена на 14 март. Тогава той занесъл в Румъния около 7000 лева.

И в двата случая са измамени възрастни жени - на 75 и 76 години. Те били заблудени в разговор по телефона с непознат мъж, че помагат на МВР за залавяне на телефонни измамници. Жените повярвали, че като дадат спестяванията си, ще дадат помогнат на полицаите да заловят измамниците.

Работата по двата случая продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура във Варна. Работи се по установяването на други участници в измамната схема. Предстои да бъде внесено искане в съда за постоянен арест за задържания.