Поредната жертва на телефонните измамници е 67-годишна жена от Монтана, съобщиха от областната дирекция на МВР, цитирани от БТА.

Бабата е дала 6750 евро в брой на телефонни измамници, които я заблудили по най-разпространения в момента сценарий, че уж й се обаждат разследващи криминалисти и тя трябвало да им съдейства за хващането именно на телефонни измамници.

С едномесечни заплахи „ало” измамници отмъкнаха 32 000 лв. от бургазлийка

С едномесечни заплахи „ало” измамници отмъкнаха 32 000 лв. от бургазлийка

Арестувани са трима души

Схемата наскоро измести популярните от години сценарии за "болен роднина" и "подкуп на ченге".

Обяснили на жената, че измамник ще й поска пари. Тя трябвало да се престори, че се връзва и да метне парите през балкона, където "ченгетата" щели да дебнат и да направят засада.

Само че жената не осъзнала, че наистина се вързала и метнала спестяванията си през балкона. По-късно се обадила в районното за "подробности" и така разбрала, че е измамена.

Разследването се води срещу неизвестен извършител.

83-годишна даде 6000 лв. на фалшиво ченге

83-годишна даде 6000 лв. на фалшиво ченге

Мислила, че помага в акция срещу измамници

На 4 януари друга жена от Монтана даде 20 000 лева на измамници по същата схема, а на 24 декември жена от Вършец даде 22 000 лева и множество златни бижута на измамник, който също се представил за полицай.

Заради атаките на измамниците, полицията в Монтана напечата листовки с указания как да се действа в случай на обаждания от непознати по телефона. Листовките са разпространени чрез кметовете в селата и чрез полицейските инспектори в кварталите в градовете.

Екземпляри от тях са поставени на всички публични места - в пощенски станции, банки, спортни зали, православни храмове.

Районното управление на МВР в Лом напечата стикери, на които пише "Стоп, измама, не давай пари", които кварталните инспектори лепят на слушалките на домашните телефони на възрастни хора, при посещения в домовете им.