326 антични монети, голямо количество накити, метални и керамични антични предмети бяха открити при полицейска операция вчера в Радомир.

Антимафиотите претърсили имоти в селата Байкалско, Извор и гр. Радомир, собственост на Г.В. (52 г.), от Радомир, съобщиха от МВР.

При проверката са намерени и две незаконно притежавани ловни пушки, два преработени в бойни газ-сигнални пистолета, 53 бойни патрона от различен вид и калибър, 11 ловни -16-ти калибър, 19 ловни -12-ти калибър и 4 взриватели за снаряди.

В полицията предполагат, че античните ценности са били предназначени за износ и продажба в чужбина, за което говорят откритите класьори, специализирана литература и материали и препарати за почистване на монетите.

Според информацията, събрана до този момент, ценните предмети са от района на с. Байкал, община Радомир, известен с многобройни тракийски и римски могили и селища.

Г.В. е задържан в ареста на ОДП-Перник за 24 часа. Работата по случая продължава.

От полицията припомнят, че в средата на ноември миналата година в региона беше разбита петчленна група, занимавала се с незаконно придобиване на антични предмети.
Тогава в имоти в с. Извор и гр. Перник са открити голямо количество културно-исторически предмети, датиращи от І-ви век преди и сл. Хр.

По-късно, през декември 2006 година, от две къщи в гр. Земен бяха иззети над 350 старинни предмети, монети и две големи делви.