Полицейската операция на експерти от сектор "Компютърни престъпления" - ГДБОП разкри престъпление срещу интелектуалната собственост, информират от пресцентъра на МВР.

Операцията е започнала в средата на седмицата и е обхванала територията на София, Бургас и Варна.

Действията били предприети в отговор на подадена от управителя на фирма жалба за посегателство срещу интелектуална собственост на дружеството.
Кражбата на интелектуалния продукт е осъществена от търговско дружество с подобна дейност и сходна търговска марка.

Престъпната дейност е установена и документирана, след което на 26 февруари служители на ГДБОП-НСП и секторите за борба с организираната престъпност към ОДП-Варна и Бургас започнали разследване.

Претърсени са централния офис на фирмата в София и складови бази в Бургас и Варна, откъдето са иззети седем компютърни конфигурации и лаптоп с незаконен софтуер, съдържащи файлове в графичен формат.

От централния офис в София били намерени и иззети 43 кашона с около 160 хил. художествени картички, от складовата база в Бургас - 149 кашона с почти 650 хиляди картички, а от базата във Варна - 30 кашона с над 270 хиляди картички.

Общият брой на иззетите от обектите в трите града художествени картички е приблизително 1 000 000, а тяхната стойност възлиза на около 500 хиляди лева. По случая е образувано дознание.