Разкрита е организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора в Италия, съобщиха от МВР. Разследването е проведено паралелно с оперативния отдел на карабинерите в италианските градове Удине и Триест.

Задържани са двама мъже М.П. на 46 г. и П.А. на 40 г. Те са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и трафик на хора. Домовете им в Костинброд, гр. Божурище и с. Петърч са претърсени и оттам са иззети документи и вещи, свързани с тяхната престъпна дейност.

По време на акцията е установена и 46-годишна жена, обявена за национално издирване с цел екстрадиране в Италия. По информация на италианските власти Р.И. е издирвана за нарушаване на закона за чужденците и трафик на хора

По данни, събрани до този момент, участниците в престъпната група набирали жертвите си от различни региони в България. Те обещавали на младите момичета - част от тях непълнолетни, и на техните родители, уреждане на брак с богати италианци и по-хубав живот.

При пристигането си в Италия ги предавали на членове на криминалната структура, които постоянно пребивават там или на територията на други страни от ЕС. След това жертвите били принуждавани да проституират, да извършват джебчийски кражби и кражби по домовете.

Във връзка с разследването в Италия са издадени Европейски заповеди за арест на 11 български граждани.