Антимафиоти разбиха 8-членна престъпна група, занимавала се с иманярство, търговия и трафик на антики, съобщиха от МВР.

Задържани са Р.Л. (41г.), Б.Т. (39г.), К.П. (34г.), А.П. (40г.), Г.К. (35г.), Т.П. (36г.), В.Т. (48г.) и Н.Т. (45г.). Двама от тях - Р.Л. и К.П., са с предходни регистрации за трафик на културни ценности, като К.П. е и с висящо дело.

Операцията е продължение на проведената на 25 ноември тази година спецакция на територията на Благоевградска област, когато бе неутрализирана седемчленна група, занимавала се с аналогична престъпна дейност.

Установена е пряка връзка между двете групи - те са част от организирана престъпна схема, обхващаща цялата палитра от престъпни състави на Наказателния кодекс срещу културното наследство.

„Мозъкът" на схемата е Р.Л., който пребивавал в столицата и се явявал краен прекупвач и трафикант на незаконно придобитите антични предмети за Западна Европа.

В рамките на операцията са претърсени общо 19 адреса, част от които на територията на благоевградските села Голно Дряново, Огняново, Мусомища, Лещен, Рилци, Слащен, Брезница и Буково, други - в Етрополе и софийското село Лопян.

Обиски са извършени и на територията на София. В домовете са открити над 400 антични монети от различни периоди, над 270 накита, пръстени, гривни, фибули, апликации с културно историческа стойност, над 73 антични керамични съдове и фрагменти от тях, 2 цели антични стъклени съда, 2 цели мраморни архитектурни детайла - вероятно олтари.

Иззети са и старинна пушка, нерегистриран пистолет, 4 металотърсача, 4 компютърни конфигурации. На един от адресите антимафиотите попаднали и на криминална работилница за производство и ремонт на металотърсачи. Оттам са иззети 40 платки и антени за тях, 3 готови уреда, специализирана техника и документация за производството на металотърсачите.