Към момента поддържаме между 3 и 4 пъти по-нисък мигрантски натиск. Това заяви пред журналисти директорът на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. По думите му броят на задържаните мигранти във вътрешността и на изходите на страната от началото на тази година е между 4 и 5 пъти по-нисък, което значи, че пътят за тях през България сега е много по-труден, отколкото е бил през миналата година.

"Просто всички данни, и наши, и на европейските партньори, говорят за около 3-4 пъти по-ефективна наша работа. Целта ни е да задържим тези дори леко изненадващи и за нас по-добри резултати, но уверявам всички български граждани, че сме затегнали по всички възможни показатели мерките", посочи Златанов. Той посочи, че се набляга както физическа охрана на границата, така и на оперативната работа - срещу организаторите на канали за трафик на мигранти. Шефът на "Гранична полиция" каза още, че сега целта е да бъдат задържани сегашните добри нива.

Гранична полиция се хвали, че е овладяла мигрантския натиск

Гранична полиция се хвали, че е овладяла мигрантския натиск

Вече жандармерията не пази границата

Антон Златанов отбеляза, че близо 5-6 месеца не са били командировани допълнителни сили на границата и тя е била охранявана само от служители на "Гранична полиция" и Българската армия. "Естествено, очакваме натискът през лятото да се увеличи, но отново казвам - да го поддържаме в тези 3-4 пъти по-ниски нива", посочи той. На въпрос ще се наложи ли да се командироват по границата през лятото и есента служители от вътрешността на страната Златанов отговори: "Със сигурност ще се наложи, но държа да отбележа, че сравняваме ежеседмично, ежемесечно данните ни и натиска с миналата година и вадим изводите."

Днес служебният вътрешен министър Калин Стоянов връчи ключовете на 40 нови високопроходими автомобила за нуждите на Главна дирекция "Гранична полиция". Антон Златанов заяви, че това събитие е било изключително очаквано. "Преди крайните срокове ще бъде доставена и цялата останала техника. С много диалог, с много взаимодействие, диалогичност със всички вносители. Много прозрачна процедура. Получихме поздравления от Европейската комисия за усвояването на тези евросредства в такъв бърз порядък. Така че, не само аз, а всички мои колеги се радваме сякаш получаваме лични автомобили", коментира той. Златанов каза още, че общо взето половината живот на граничните полицаи минава в служба, така че новите придобивки ще им помогнат изключително много да са по-ефективни в работата си.

Парламентът одобри увеличаването на граничната полиция на първо четене

Парламентът одобри увеличаването на граничната полиция на първо четене

БСП и Възраждане са съгласиха, че промяната е необходима