антония първановаЕвродепутатът Антония Първанова заяви в ефира на БНР, че пълни анализи на заболеваемостта и смъртността ще последват приемането на доклада на Европейския парламент по овладяването на епидемията (A)H1N1 в периода 2009-2010 г. в Европейския съюз, в който се съдържат констатации за допуснати нарушения и възможни конфликти на интереси.

"Оказа се, че от птичи грип въпреки насаждането на страх за пандемия, което означава огромна епидемия в цял свят, след заплахите за милиони заболели са заболели само около 250 човека потвърдени, което очевидно доказва, че има спекулация." Тя посочи, че малко повече са заболелите от т. нар. "свински грип" - около 1 600 души, но на фона на 200 000 от обикновен грип (което все още не се смята за пандемия), отново цифрите са несериозни.

Става въпрос за злоупотреба и най-вече манипулиране на общественото мнение, за да могат хората да се ваксинират, да купуват определени ваксини на определени фармацевтични компании, както и съответно да използват противогрипни средства, също на определени фармацевтични компании", каза още Първанова.

Според Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, в която участва Първанова, трябва да има много ясни критерии как се събират данните, как те се анализират, каква е отговорността на страните, каква е координацията между комисията и страните и да се актуализират критериите за определяне на и обявяване на епидемия.

Евродепутатът посочи, че трябва да се потърси отговорност на Световна здравна организация (СЗО) и да се разследват експертите, за които има данни, че произхождат от фармацевтични компании, които са заинтересовани.

Тя посочи, че има и съмнения в ефективността на ваксината срещу свински грип. „Защото Полша примерно отказа да ваксинира така масово населението си. Вследствие на това се установява, че броят на заболелите не е по-висок, но в същото време няма странични реакции, каквито има в другите страни, където ваксината масово е била приложена, очевидно защо", заяви Първанова.

Вирусологът проф. Ангел Гълъбов изрази възмущението си от думите на Първанова. Той оспори цифрите, представени от евродепутата. Според него всяка година от грип в света умират не по-малко от половин милион души, а в България жертвите са около 2 000 годишно.

По думите му броят на заразените от свински грип и на жертвите от него в Европа е много по-висок от посочения от Първанова, като се позова на обявяваните данни от СЗО и Европейския център за контрол на заболяванията. "Нямам никакво съмнение за ефективността на ваксината, това е пълен абсурд. Това е доказано - че ваксината при млади хора дава защита някъде между 70 и 90%", обясни той.