След връщането от ВКС, делото срещу акушерката Емилия Ковачева, нанесла жесток побой през 2015 г. над новородената тогава Никол, пак приключи в САС.

С решението си апелативните съдии (председател Стефан Илиев, членове Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева) потвърждават изцяло присъдата на СГС от 2017 г. - 18 години затвор и обезщетение от 400 000 лева за родителите на пострадалото бебе, съобщи bTV.

Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред ВКС. Ковачева бе обвинена в опит за убийство на новородено по време на дежурство в родилното отделение. Престъплението бе извършено на 18 април 2015 година.

По-леката присъда на акушерката Ковачева - заради разкаяние и тежък труд

По-леката присъда на акушерката Ковачева - заради разкаяние и тежък труд

Според САС акушерката не страдала от психично заболяване нито от "бърнаут" синдром

След нанесените множество удари, 4-дневната тогава Никол беше с тежка черепномозъчна травма и лекарите се бориха за живота й седмици наред. Тя успя да се възстанови. Въпреки това момичето ще остане под наблюдение цял живот. До последно Ковачева отричаше да е нападала бебето. Пред съда тя обясняваше, че в нощта на побоя е имала 24-часово дежурство. По думите й в болницата, където е работила, е било много натоварено.

В обвинението няма житейска логика, изтъкна тогава адвокатът на акушерката и по думите му, експертизите били опорочени.

През 2017 г. Емилия Ковачева остана под домашен арест до началото на делото на следваща инстанция, а през юли 2016 г. тя излезе на свобода под парична гаранция от 1500 лв.

Намалиха с две години присъдата на акушерката Ковачева

Намалиха с две години присъдата на акушерката Ковачева

Тя трябва да плати и 400 000 лева обезщетение на родителите на битото дете

Припомняме, през декември 2015 г. срещу Ковачева беше повдигнато обвинение, че месеци по-рано - на 18 април, в отделението "Неонатология" на УМБАЛ "Софиямед" ООД направила опит умишлено да умъртви малолетната Никол, родена на 14 април. Видеозапис от охранителна камера показа как Ковачева бие новороденото. Версията на подсъдимата е, че детето я подлудявало с плача си.

Ковачева получи присъда от 18 години затвор на първа съдебна инстанция на 15 септември 2017 г. В момента тя е под домашен арест.

Експертизи търсят синдром на Бърнаут на акушерката Ковачева

Експертизи търсят синдром на Бърнаут на акушерката Ковачева

Бащата на детето е възмутен, че процесът се протаква