Бебето Никол постъпило в "Токуда" с брутална фрактура на главата. Това стана ясно от показанията на началника на Клиниката по образна диагностика Галина Недялкова пред съда.

Софийският градски съд гледа делото срещу обвинената в опит за убийство акушерка от "Софиямед" Емилия Ковачева.

Припомняме, че инцидентът с Никол се случи през април 2105 г. в столичната болница "Софиямед".

Ходът на делото срещу акушерката Ковачева отчаял родителите на малката Никол

Ходът на делото срещу акушерката Ковачева отчаял родителите на малката Никол

Съдът отказа да направи отвод на прокурора

Според обвинението Ковачева е нанесла множество удари с ръка и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето и го е задушавала с ръце в областта на врата. От ударите бебето бе с тежка черепно-мозъчна травма, като имаше и опасност за живота му. Никол бе приета в тежко състояние в болница "Токуда". Веднага след постъпването й там, лекарите предприели действия по възстановяването на жизнените функции на момиченцето и стабилизирането на състоянието му.

Всичко сочело, че детето е малтретирано. Лекарите в "Токуда" установили и травма на меките тъкани на гръдния кош. Лекарите били притеснени от тежестта на травмите и хипотетични механизъм на причиняването им.Това наложило да се свика комисия. Медиците били единодушни, че травмите на Никол са необичайни.

"Ние знаем какви са обичайните травми при децата, какво се случва при обичайни битови травми като падане от креватче, изпускане на бебето", обясни д-р Найденова. Подозренията им били насочени към упражнено насилие над момиченцето.

Д-р Галина Найденова посочи, че много рядко правят рентгенова снимка на черепа на дете. На Никол обаче била направена такава и показала счупване на черепа. Момиченцето имало огромна цицина.

Свидетел потвърди - акушерката Ковачева е малтретирала и други новородени
Обновена

Свидетел потвърди - акушерката Ковачева е малтретирала и други новородени

Делото продължава с разпит на свидетели

Защитата в лицето на адвокат Владислав Янев зададе множество въпроси, част от които се оказаха недопустими. Той отправи и питания, касаещи компетентността на началника на Клиниката по образна диагностика.

Д-р Найденова подробно представи квалификациите си, с което доказа компетентността си.

Адвокат Янев изригна срещу един от съдебните заседатели, който по думите му "правил физиономии" на въпросите на защитата.

Адвокатът на акушерката Ковачева скочи на прокурор

Адвокатът на акушерката Ковачева скочи на прокурор

Съдът не даде ход на делото

След кратко съвещание председателят на съдебния състав - съдия Владимир Астарджиев, констатира, че адвокат Янев нарушава реда в залата, прекъсвайки заседанието. Магистратът предупреди защитника на Ковачева, че ако това се повтори, ще го отстрани от съдебната зала и днешното заседание ще бъде прекратено.

За да се успокоят страстите в залата, се наложи няколко пъти съдът да дава кратки почивки.