Смечкаващи вината обстоятелства налагали наказанието на акушерката Емилия Ковачева да бъде намалено с 2 години, съобщават от "24 часа".

Припомняме, вчера стана ясно, че Ковачева ще получи не 18, а 16 години затвор заради повдигнатото й обвинение в опит за убийство на новородено през 2015 г.

В мотивите на Софийския апелативен съд за изменението на присъдата се посочва, че през 2015 г. акушерката работела извънредно без "междудневни почивки". Освен това взимала по две 12-часови смени, въпреки че професията ѝ е рискова. През март поела седем 24-часови дежурства, а до деня на побоя над детето - още три.

Намалиха с две години присъдата на акушерката Ковачева

Намалиха с две години присъдата на акушерката Ковачева

Тя трябва да плати и 400 000 лева обезщетение на родителите на битото дете

Магистратите посочват в становището си, че големият брой нарушения на трудовото законодателство, които били установени от Инспекцията по труда, "в значителна степен са улеснили" престъплението.

Все още обаче не е ясен мотивът на Ковачева да посегне на детето и да му нанесе 39 удара.

Според САС акушерката няма психично заболяване и не страда от синдрома на професионалното прегряване - т.нар. "бърнаут"

За намалената присъда повлияли разкаянието на Ковачева пред съда, добрите ѝ характеристики през годините, тежкото ѝ семейно положение и фактът, че е вдовица с две деца. От съда посочват, че е от значение и продължителността на делото заради експертизи и разпити.

Експертизи търсят синдром на Бърнаут на акушерката Ковачева

Експертизи търсят синдром на Бърнаут на акушерката Ковачева

Бащата на детето е възмутен, че процесът се протаква

Магистратите поясняват, че няма как Ковачева да получи по-лека присъда от 16 г., тъй като на бебето е причинена черепно-мозъчна травма и две години след побоя се е отключила епилепсия.

Припомняме, през декември 2015 г. срещу Ковачева беше повдигнато обвинение, че месеци по-рано - на 18 април, в отделението "Неонатология" на УМБАЛ "Софиямед" ООД направила опит умишлено да умъртви малолетната Никол, родена на 14 април. Видеозапис от охранителна камера показа как Ковачева бие новороденото. Версията на подсъдимата е, че детето я подлудявало с плача си.

Ковачева получи присъда от 18 години затвор на първа съдебна инстанция на 15 септември 2017 г. В момента тя е под домашен арест.

Ковачева не помнила да е удряла бебе, но карала по 23-часови дежурства
Обновена

Ковачева не помнила да е удряла бебе, но карала по 23-часови дежурства

Прокуратурата поиска 12 години затвор за акушерката