Не си спомням да съм удряла бебе. Не виждам и защо да удрям, това каза пред съда Емилия Ковачева, която е обвинена за опит за убийство на новородено.
Пред съда тя каза, че е карала по 23- и 12-часови дежурства, а заплащането не било високо. В болницата имало липса на персонал.

Тя каза, че в отделението имало две отделения, вратите на тези отделения не са се затваряли. В нощта на побоя тя била много уморена и не си спомня по часове какво е станало, а само, че е имало много работа. Тя обясни, че е била много уморена, но е трябвало да продължи.

На сутринта е забелязала, че едното бебе е по-жълто, но това не било необичайно. Повечето бебета преживявали жълтеница. Тя разказа, че е уведомила доктора и са го прегледали. Докторката назначила да се вземе кръв, а Ковачева е изчакала да вземе резултатите. През това време лекарката е говорила с майката, а Ковачева е чакала.

Прокуратурата категорична - акушерката Ковачева бие бебето

Прокуратурата категорична - акушерката Ковачева бие бебето

Защитата атакува доказателствата, тъй като записите не били оригиналните

Ковачева обясни също, че е изчакала колежката си, която е закъснявала за смяна, предала е дежурството и заръчала да се наблюдава бебето. След това си е тръгнала.

На 20 април 2015 г., нейна колежка и се обадила и казала за бебето със счупен череп. На 23 април в дома й дошли полицаи, обясни ли, че трябва да отиде с тях за справка и не са се представили. Когато се качила в колата си мислела, че отива в самоковската полиция.

Сложили й белезници малко по късно в колата и започнали да й говорят, че ще я осъдят и че била виновна. Завели я в Първо районно в София да пише обяснение и ѝ казали, че няма нужда от адвокат.

През това време ме биеше полицай, който ме обиждаше и скубеше, надявам се да вземете справедливо решение, се обърна към съда обвиняемата Ковачева. 

БАН не потвърждава, че на видеото се вижда акушерката Ковачева
Обновена

БАН не потвърждава, че на видеото се вижда акушерката Ковачева

Съдът прие допълнителната петорна съдбно-медицинска експертиза

Припомняме, акушерката Емилия Ковачева е обвинена в опит за убийство на бебето Никол, в нощта на 18 април 2015 г., когато то е било едва на четири дни. Днес в съда беше изслушана петорна техническа експертиза, потвърждаваща автентичността на записите от камерата в отделението на болницата.

Припомняме, че срещу акушерката бяха насочени и други обвинения за малтретиране на новородени. Делото срещу Ковачева започна в началото на миналата година, а в началото на месец февруари станаха ясни резултатите от експертизата относно състоянието на детето. Черепно-мозъчната травма на малката Никол е станала вследствие на травматично въздействие - силен удар с твърд и тъп предмет.

Последните думи на Ковачева пред съда бяха: "Моля да бъда оправдана."

12 години затвор иска прокуратурата за Емилия Ковачева. 
Прокурор Николай Христов посочи, че Ковачева е вменяема и може да носи отговорност. Побоят е можело да е с фатален край за бебето. Единствено намесата на лекарите е спасила живота на малката Никол.

По думите на Христов деянието се отличава с особена жестокост, ярост и садизъм. Експертизите по делото доказали, че записите, уловили побоя, са автентични, без манипулация и без наслагване, посочи още прокурорът.

Има и доказателства, че в нощта на побоя именно Ковачева е била на смяна - вечерта на 17-18 април - работен график на болница "Софиямед" за април 2015г, свидетели, както и показанията на майката на Никол - Станислава, която я разпознала като дежурната в нощта акушерка.

Мария Даскалова, адвокат на родителите на Никол, заяви пред магистратите: за всички в тази зала е ясно кой преби Никол. Никой друг не е имал достъп до бебешките колички.

Даскалова бе категорична, че Ковачева е работила колкото е поискала и не е имало кой да я задължи. Адвокатката запита защо подсъдимата спекулира с това, че работата била много.
"Какво е правила в двете денонощия, когато не е била на работа? Работила е на друго място?"

Защитникът на Емилия Ковачева - Владислав Янев заяви пред съда, че в обвинението няма житейска логика. По думите му ако е искала да убие детето, тя е била с него 24 часа и е имала тази възможност. Янев допълни, че акушерката никога не е имала умисъл да направи каквото и да било на това бебе, особено да го убие. Според него няма мотив, а всичко е една голяма манипулация. Той смята, че държавното обвинение е трябвало да отчете ненормалните условия, при които е работила Емилия Ковачева.

По време на защитната теза на Янев, родителите на малката Никол Румен и Станислава Димитрови влязоха в съдебната зала.

Янев продължи с това, че медиите са манипулирали обществото. По думите му журналистите са настройвали обществото и са хвърлили негативна светлина спрямо Ковачева. "Делото показва ниското ниво на медиите в България", каза Янев.

Тази жена беше сатанизираната, а това се отрази на разследването и на съдебния процес, добави адвокатът. Лицемерие да наричаш назначена от прокурора експертиза съдебна. "Кое й е съдебното не знам", запита защитникът.

Експертизите по делото са опорочени, смята още Янев. Той поиска клиентката му да бъде оправдана.

След дадената почивка от съда, журналистите попитаха Ковачева извън залата каква последно е нейната версия - не тя е била бебето Никол или не си спомня да го е удряла. Тя обаче не пожела да отговори, а родителите й започнаха да обиждат репортерите.

Тя посочи, че Никол е вече на 2 години, но ако кихне, това буди в родителите й страх.

Адвокат Мария Даскалова поиска от съда най-тежкото наказание за Ковачева - доживотен затвор без право на замяна. Родителите не приемат друго наказание, посочи адвокатът. "Те не искат в бъдеще и други деца да бъдат малтретирани." Тя поиска също да бъде уважен и гражданският иск на родителите.

Бащата на малката Никол Румен Димитров застана пред съда и сподели, че за тези 2 години му е направило впечатление, че правата на обвиняемия са в пъти повече от тези на пострадалия. Във връзка с думите на адвокат Янев, че медиите манипулират обществото и го настройват срещу клиентката му, Димитров заяви, че една година е запазил мълчание пред медиите, а защитникът на акушерката дал над 10 интервюта и е правил медицински заключения.

"Странно е да се оплакваш от медиите, а в същото време да даваш и интервюта", подчерта бащата. По думите му адвокатът не спрял и да споделя във фейсбук профила си свои версии за случилото се. Димитров каза още, че експертизите не устройват Янев. "Аз нямам нужда от медицинска експертиза, за да знам какво беше състоянието на Никол след жестокия побой.

"Лекарите ни казаха да държим телефоните си наблизо и да очакваме най-лошото", каза Димитров.