18 години затвор е присъдата на акушерката Емилия Ковачева. Съдът я призна за виновна в умишлен опит за убийство на тридневното бебе Никол.

С решението си съдът промени и мярката й за неотклонение от парична гаранция на "домашен арест". Съдът присъди и Ковачева да плати на родителите на битото бебе обезщетение от 400 000 лв.

Решението подлежи на обжалване.

Ковачева не помнила да е удряла бебе, но карала по 23-часови дежурства
Обновена

Ковачева не помнила да е удряла бебе, но карала по 23-часови дежурства

Прокуратурата поиска 12 години затвор за акушерката

Припомняме, акушерката Емилия Ковачева е обвинена в опит за убийство на бебето Никол, в нощта на 18 април 2015 г., когато то е било едва на четири дни. Днес в съда беше изслушана и последната петорна техническа експертиза.

Срещу акушерката бяха насочени и други обвинения за малтретиране на новородени. Делото срещу Ковачева започна в началото на миналата година, а в началото на месец февруари станаха ясни резултатите от експертизата относно състоянието на детето. Черепно-мозъчната травма на малката Никол е станала вследствие на травматично въздействие - силен удар с твърд и тъп предмет.

Последните думи на Ковачева пред съда бяха: "Моля да бъда оправдана."

Прокуратурата категорична - акушерката Ковачева бие бебето

Прокуратурата категорична - акушерката Ковачева бие бебето

Защитата атакува доказателствата, тъй като записите не били оригиналните

Прокуратурата поиска 12 години затвор за Емилия Ковачева, като вменяема и можеща да носи отговорност. По думите на прокурор Христов деянието й се отличава с особена жестокост, ярост и садизъм. Експертизите по делото доказали, че записите, уловили побоя, са автентични, без манипулация и без наслагване. Побоят е можело да е с фатален край за бебето, като единствено намесата на лекарите е спасила живота на малката Никол.

Адвокатът на родителите на бебето Никол поиска от съда най-тежкото наказание за Ковачева - доживотен затвор без право на замяна. Родителите не приемат друго наказание, посочи адвокатът. "Те не искат в бъдеще и други деца да бъдат малтретирани." Тя поиска също да бъде уважен и гражданският иск на родителите.

Адвокатът на акушерката Ковачева скочи на прокурор

Адвокатът на акушерката Ковачева скочи на прокурор

Съдът не даде ход на делото

Процесът срещу Емилия Ковачева се отличаваше с много обвинения от страна на адвоката на обвинеямата Владислав Янев по отношение на начина, по който медиите отразяват случая. Според него медиите са манипулирали и настройвали обществото и Ковачева е била сатанизирана.

На днешното съдебно заседание Владислав Янев пледира клиентката му да бъде оправдана. Адвокатът поиска и съдът да вземе под внимание тежките условия на работа.

След прочитането на присъдата родителите на Никол заявиха пред журналисти, че ще обжалват, защото 18 години затвор не са достатъчни. "Това не е краят, а началото на края", каза бащата на детето Румен Димитров и добави, че надеждата му за справедливост се е възвърнала, защото са очаквали "и повече и по-малко".

Никол към днешна дата е добре, коментираха още родителите. Майката на Никол не очаква да получи извинение, защото акушерката не се признава за виновна.

"Тя си смени няколко пъти версиите. В началото си призна всичко, след това беше преуморена, след имаше бели петна и накрая каза, че не го е извършила", подчерта Димитров.

Родителите не желаят никакъв контакт с акушерката Емилия Ковачева.