Вината на учител от Велики Преслав, който е блудствал с ученичка, беше потвърдена от апелативния съд във Варна, след като Шуменският  окръжен съд го оправда по същото обвинение.

Става дума за 56-годишния преподавател Димитър Д. През периода от 1 до 30 октомври 2013 той се е възползвал сексуално от ученичка, която се е явявала на изпит. 14-годишното момиче е било положение на зависимост от него, тъй като  подсъдимият е бил член на комисия за оценяване на изпит по специалността „Горско и ловно стопанство”. Уточнява се, че става дума за удовлетворяване „на  полово желание без съвкупление”.

Шуменският съд е оправдал учителя по обвинението за блудство и го е намерил за виновен по друго обвинение –  за вземане на подкуп от 500 лева. За подкупа му е определено наказание от три години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок, глоба от 500 лева и лишаване от право да заема длъжността учител за срок от три години.

Варненският апелативен съд уважи протеста на Шуменската окръжна прокуратура срещу оправдателната  присъда за блудство и потвръди осъдителната по обвинението за подкуп.  

Съобщава се, че преподавателят е поискал от ученик подкуп от 500 лева, за да оцени положително писмената му работа на държавен изпит. Това е станало на 20 юни 2014 г. в Шумен.

Присъдата на апелативния съд във Варна може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.