Апелативният специализиран наказателен съд постанови ефективни присъди за 8 от 12-те подсъдими пътни полицаи от ОД МВР Пазарджик, задържани през лятото на 2011 г. при полицейска операция под названието "Палките". Всички те са осъдени за участие в организирана престъпна група, а петима от тях - и за взимане на подкуп.

Въззивната съдебна инстанция потвърди оправдателните присъди на СпНС спрямо останалите четирима служители на МВР, обвинени единствено за получаване на подкупи.

На двама от подсъдимите съдът наложи наказание от 4 години лишаване от свобода, на други трима - по 3 години и шест месеца, а на останалите трима по 3 години лишаване от свобода. За всички тях съдът постанови и лишаване от право да заемат длъжност в органите на МВР и да упражняват професията полицай за срок от 5 години. Наложени са им и глоби в размер от 3 до 4 хиляди лева.

На 28 ноември 2016 г. първата съдебна инстанция оправда всички дванадесет подсъдими по делото, след като прецени, че няма достатъчно доказателства за повдигнатите им обвинения. Разследването започва по сигнали на изнудвани шофьори, според които от тях са били искани между 20 и 50 лева, за да не бъдат санкционирани с по-тежки административни наказания.

Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Съдът оправда "подкупните палки" от АМ "Тракия"

Съдът оправда "подкупните палки" от АМ "Тракия"

През 2011 година служителите на КАТ бяха зрелищно задържани

Припомняме, подсъдимите служители на КАТ бяха задържани през юни 2011 година, по т. нар. дело "Палките". Тогава бе обявено, че преди това групата е наблюдавана повече от два месеца.

След задържането си всички полицаи обаче бяха освободени под парична гаранция.

Припомняме, на едно от предишните заседания стана ясно, че използваните СРС-та при наблюдението на групата са изключително некачествени и на тях се чуват само отделни реплики.

 Всичките от "Палките 2" - на свобода

Всичките от "Палките 2" - на свобода

Мярка „парична гаранция" бе определена за Йордан Иванов - 3000 лева, за Арсо Демирев - 4000 лева, за Светослав Димитров