Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на Специализирания наказателен съд, с което бяха наложени мярки за неотклонение "задържане под стража" на петимата обвинени за участие в международна организирана престъпна група, свързана с финансиране на тероризъм извън България, както и на други видове престъпна дейност.

Припомняме, че общо 43-ма бяха задържани при акцията на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура на 18 януари, проведена в 7 града на страната. От тях до момента шестима са с обвинения, а един от обвиняемите е обявен за международно издирване.

Петима от задържаните са сирийски граждани. В групата е замесена и българка, която живее в София.

43-ма в мрежа между седем града прехвърляли средства за тероризъм

43-ма в мрежа между седем града прехвърляли средства за тероризъм

Гешев успокои, че не става въпрос за явни терористични действия и терористична заплаха

Съдът прие изцяло аргументите на Апелативната специализирана прокуратура за това, че лицата са извършили престъпленията, за които са обвинени и че има опасност да извършат друго престъпление. За двама от тях съдът реши, че могат и да се укрият.

Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод "хавала" в рамките на международна организирана престъпна група.

ДАНС и МВР с акция в София и региона
Обновена

ДАНС и МВР с акция в София и региона

Арестувани са 43 лица

По време на проверките бяха извършени претърсвания и изземванния в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност бяха извършени 7 претърсвания и изземвания.

Установено бе, че основният организатор на престъпната дейност - сирийски гражданин, пребиваващ в България, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.