Апелативният специализиран съд е уважил протеста на Специализираната прокуратура и е взел най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 12 митничари от Митница Свиленград - Капитан Андреево.

В ареста остават Атанас Стойчев, Георги Райковски, Цветомир Петров, Стоян Чолаков, Георги Грамелов, Стоян Кръстев, Николай Колев, Атанас Атанасов, Димитър Костов, Димитър Лилянов, Коста Костадинов и Адонов Стефанов.

На Петко Айръков съдът определи мярка за неотклонение "домашен арест", а спрямо Стефан Крумов не е наложена никаква мярка.

Всички те, заедно с още 8 митничари, са обвинени в организирана престъпна група за искане и приемане на подкупи. 

За всички задържани митничари съдът изцяло е възприел доводите на прокуратурата - от доказателствата по делото може да се направи не само обосновано предположение, че обвинените са извършили престъплението, в което са обвинени, но и е налице реална опасност да извършат други престъпления. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години. 

След продължилото повече от 10 часа съдебно заседание съдът отхвърли като неоснователни жалбите на обвиняемите (с изключение на жалбата на Стефан Крумов) срещу определените им от Специализирания наказателен съд мерки за неотклонение "парична гаранция".

Всички 14 обвиняеми, за които Специализираната прокуратура поиска задържане под стража, заедно с общо 18 защитници, се явиха пред Апелативния специализиран съд и след произнасянето на съда 12 от митничарите са отведени в ареста.