45-годишен мъж е задържан заради действия, насочени срещу стабилността на банковата система, съобщават от Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС).

Той е закопчан в Русе при спецакция на служители на агенцията, съвместно с органи на МВР.

Малко по-късно ДАНС съобщи и за втори арест, извършен в София. При специализирана операция за 24 часа е задържано лице, разпространявало невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване.

В София е арестуван трети мъж, разпространявал мейли със спекулативна информация, относно състоянието на банките в България, съобщи радио Дарик.

По информация на ДАНС първият арестуван - в Русе, чрез профила си във Фейсбук и чрез клип, качен в YouTube, е публикувал информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд.

Задържаният е Венцислав Ангелов - Чикагото. Той е арестуван около 16.00 часа. Бившият катаджия е известен наркодилър в Русе, лежал за дрога в кипърски затвор.

Чикагото е докаран от спецполицаи в русенското следствие с качулка на главата и лаптоп.

Големият му син - Йордан Бонев (на малката снимка) заяви пред журналисти, цитиран от БГНЕС, че барети са нахълтали в дома на баща му и са го арестували без никакво обяснение.

Припомняме, Йордан Бонев е лидер на национално движение „Свобода" и е един от хората на Бисер Миланов - Петното.

Бонев предположи, че баща му ще бъде обвинен, че разпространява слуха за дестабилизирането на банковата система.
„Това е абсолютна манипулация, защото тази информация идва от други потребителски фалшиви профили. Абсолютно нищо общо няма Венцислав Ангелов с тази манипулация на кукловодите", заяви пред медиите Бонев.

Венцислав Ангелов стартирал със сподвижника си Мирослав Станчев процедура за основаването на нова партия „Промяна". Станчев смята, че паниката и призивът на вътрешния министър от вчера, ще бъдат използвани за политически цели. Той е категоричен, че Чикагото, неговата политическа активност и намеренията му да създаде партия не са удобни на никого от сега съществуващите партии на статуквото.

В момента срещу Ангелов върви дело в Русенския окръжен съд за участие в международен трафик на дрога.

Припомняме, по-рано днес обвинител номер 1 Сотир Цацаров, МВР-шефът Цветлин Йовчев и шефът на ДАНС Владимир Писанчев се събраха на спешна среща в сградата на агенцията.
Тя бе по повод опитите за дестабилизация на банковата система. Тримата са набелязали конкретни действия, които ще бъдат предприети от страна на прокуратурата.

Малко преди това ДАНС откри телефонна линия за сигнали на граждани относно опитите за дестабилизиране на банковата система. Сигналите се очакват на телефони 866 22 11; 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg.

В ДАНС вече са започнали да приемат обясненията на граждани във връзка с получени съобщения - SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.

Вчера вътрешният министър Йовчев, и БНБ потвърдиха, че към Първа инвестиционна банка е насочена безоснователна атака чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания.

От агенцията посочват, че продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения – SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.