Арестувани са 12 българи в Германия, от тях 5 са обвинени за участие в организирана престъпна група, действала на територията на ФРГ. От Германия не позволяват да бъдат разкрити подробности.

Това съобщи говорителят на Специализирана прокуратура Христо Кръстев. Води се разследване за трафик и държане с цел разпространение на хероин за над 56 млн. лв. Издадена е Европейска заповед за разследване в гр. Франкфурт на Майн. 

Заловиха близо 40 кг хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха близо 40 кг хероин на "Капитан Андреево"

Предполага се, че наркотикът е трябвало да мине транзитно през страната ни

В Търговище са изземани веществени доказателства. На територията на България не са иззети наркотични вещества, това е станало на територията на Германия. Разследването се води в Германия, уточни Кръстев.

По думите на Кръстев съвместната полицейска операция срещу разпространението на наркотици е проведена на територията на ФРГ - области Северен Рейн - Вестфалия и Хесен и на област Търговище у нас.

Действията са във връзка с водено разследване от прокуратурата на Франкфурт на Майн - ФРГ, образувано в края на 2020 г. Операцията е резултат от координация между БКА /Федералната криминална служба на Федерална Република Германия/, Прокуратурата на Франкфурт на Майн, ГДБОП и Специализираната прокуратура на Република България.

В Германия са претърсени 14 адреса, намерени и иззети са множество доказателства във връзка с разследването.

На територията на Република България е изпълнена Европейска заповед за разследване, като са претърсени адреси на територията на гр. Попово и с. Кардам, общ. Търговище. Намерени и иззети са документи, компютърни конфигурации, мобилни телефони, имащи отношение към разследваното престъпление. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на Прокуратурата на Франкфурт на Майн за приобщаване към воденото разследване.

По друг случай Христо Кръстев каза, че Спецпрокуратурата е постигнала споразумение с двама турски граждани, пренесли през българска територия хероин за близо 57 млн. лева. Постигнатите споразумения са за единия 9 г. затвор при първоначално строг режим и 100 000 лв. глоба и 8 г. затвор при първоначален строг режим и 50 000 лв. глоба. Предстои двамата да бъдат отведени в затвора.