Кърджалийски съд разпореди арест на 47-годишна жена за телефонни измами, съобщиха от прокуратурата. Анета Й. е привлечена като обвиняема за това, че е помагала на неустановен извършител да заблуди двама души като ги измами с общо 9 200 лева.

Това е престъпление по чл. 209 ал. 1 във връзка с чл.26 ал.1 във връзка с чл.20 ал.4 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

На 20 декември 2016 г. в Кърджали неустановен по делото мъж се обадил по телефона на 83-годишна жена. Той подал невярна информация, че в момента се провеждала полицейска акция срещу телефонни измамници.

Мъжът излъгал, че в джоба на един от задържаните била намерена бележка с телефонния номер на пенсионерката. Обяснил на жената, че за да помогне на полицията и да не стане жертва на подобна измама, трябва да изтегли всичките си пари и да ги предаде на посочено от него лице - обвиняемата Анета Й.

Арестуваха 12 души в Русе за телефонни измами

Арестуваха 12 души в Русе за телефонни измами

За дни са отмъкнати над 55 хил. лева

Пострадалата се съгласила и хвърлила найлонова чанта с 2 000 лева от терасата на дома си, която обвиняемата взела. 83-годишната жена се обадила по-късно на свои близки и разбрала, че е жертва на измама.

На 25 януари 2017 г. в Кърджали по същата схема била измамена и 67-годишна жена, която също трябвало да предаде спестяванията си уж за полицейска акция за задържане на телефонни измамници. Тя оставила чанта със 7 200 лева близо до паметник в парк в Кърджали, откъдето обвиняемата ги взела.

На 27 януари 2017 г. Анета Й. е привлечена като обвиняема и задържана с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа на 28 януари. Определението на Районен съд-Кърджали може да се обжалва пред Окръжен съд-Кърджали.