Арестуваха двама за серия кражби от православни храмове в русенски села, съобщи МВР. Полицаите от Русе, Търговище и от ГД "Национална полиция" са открили и иззели множество икони, църковна утвар, както и инструменти за взломяване.

Единият арестуван е 45-годишен мъж от град Опака, другият - 49-годишен мъж от търговишкото село Водица. Двамата са известни на органите на реда. Задържаните са в русенската полиция. До момента полицаите са открили и иззели 19 икони, свещници, множество инструменти за разбиване и други вещи. 

Ограбиха три черкви в русенско за денонощие

Ограбиха три черкви в русенско за денонощие

Открадната е и църковна одежда

В края на миналата и началото на тази седмица в полицията в Русе са постъпили сигнали за кражби от православни храмове в Русенска област.

Криминалистите установили, че между 24 октомври до 6 ноември 2019 година в църквите в русенските селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, Русенска област са разбити входните врати.

Черквата на село Пепелина е обирана два пъти за седмица. Кражби е имало във всички храмове, станали обект на посегателство. Отнети са пари от дарения, с неустановена към момента обща стойност.

В едната от църквите, събраните дарения са били около 100 лв. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 на 74 см, църковни одежди и други предмети.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.