Двама плевенчани, на 57 и 44 години, са били арестувани вчера при специализираната полицейска операция по подозрение, че са изготвяли фалшиви документи.

Това съобщиха по време на пресконференция в Плевен, цитирани от пресцентъра на МВР.

Криминалистите започнали работа по случая след получен сигнал за подправено свидетелство за правоуправление на МПС. В хода на оперативните действия и под наблюдението на прокуратурата вчера около 12 часа на бул. "Христо Ботев" в града те задържали двамата плевенчани.

В тях били открити и иззети две подправени свидетелства за правоуправления - върху истинските документи, обявени за изгубени от титуляра, са били заличени личните данни и старателно е сменена снимката на притежателя.

Последвали претърсвания и обиски в офиси и апартаменти в града, където били намерени множество вещи за изготвяне на неистински документи и преправяне на официални документи - три метални преси за сух печат, множество печати, сред които - на плевенския КАТ, кръгли и квадратен дървен без обозначение, 70 на различни държавни учреждения, сред които на нотариуси и на Националната агенция по приходите, 17 празни бланки - контролен талон МВР.

Намерени са били още 30 бланки на дипломи за висше, средно и основно образование, снимки на лица, италианско свидетелство за регистрация на МПС, неистинска лична карта и паспорт.

Двамата мъже са задържани за 72 часа.

По първоначална информация единият от тях изготвял документите, а другият бил "живата връзка", който осигурявал клиентите и доставял вече готовите документи.

Продължава работата по изясняване на лицата, ползвали услугите, евентуални други посредници в сделките, както и печалбата от извършваната престъпна дейност.  

Предстоят експертизи на иззетите документи. Материалите са докладвани в pайонната прокуратура.