Криминалистите в Шумен задържаха 41-годишен мъж, който се представял за полицейски служител и извършвал обири в домовете на възрастни хора.

След подадени сигнали предимно от възрастни хора, полицаите започнали издирването на мъжа. Според сигналите "полицаят" обяснявал, че трябва да провери дали възрастните хора са скрили на подходящо място парите си, така че да са защитени при евентуални посегателства от крадци.

По време на "превантивната си дейност" мнимият полицай успявал да разбере къде хората държат спестяванията си. След това той използвал различни трикове, за да отклони вниманието им, и взимал парите със себе си.

В интервала от 1 до 4 юни по тази схема били ограбени шест семейства в града. По случаите полицаите образували 4 досъдебни производства и 2 преписки по заявителски материали.

Разследванията на криминалистите по установяване на извършителя била усложнена от факта, че описанието, което давали за "полицая" били разнопосочни. Всички го описвали като комуникативен. Давал вид на загрижен за възрастните хора.

Органите провели множество оперативни действия, в резултат на които била изяснена самоличността на "полицая" - 41-годишен мъж с инициали П. С. Същият имал криминални регистрации за измами и кражби.

Бил е обявен за издирване.

Преди да започне кариерата му на "полицай" същият измамник се представял като социален работник.

Осъждан е и е лежал в затвора.

В хода на разследването полицаите установили, че мъжът се намира във Варна. След като го арестували, властите са транспортирали измамника в Шумен. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура в Шумен. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.