32-годишният управител на дискотека "Малибу" в курорта "Злaтни пясъци" Ивайло С. Георгиев е обвинен за участие в стрелбата в заведението.

Припомняме, 34-годишният Венцислав Маринов беше убит, а 30-годишният Иван Славков ранен в краката при престрелка в нощта на 17 срещу 18 юни в курорта „Златни пясъци".

От днес Ивайло Герогиев е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд.

Георгиев е обвиняем по досъдебно производство на Областната дирекция на полицията във Варна и вчера му е предявено обвинение за тежко, умишлено престъпление, в резултат на което на път за болницата умира Венцислав Маринов, а друго лице е с тежки наранявания по краката.

След престрелката в дискотека „Малибу" са били задържани и разпитани 10 лица, повечето от които с криминална регистрация, но нито един не е в ареста. Като обвиняем на този етап от разследването е привлечен само управителят на дискотеката.

Въпреки твърденията на защитата на Ивайло, че мъжът е инвалид с дясната ръка, съдът го остави в ареста, след като анализира материалите, събрани на този твърде ранен етап от разследването.

Доказателствата имат противоречив характер, но съдът счете, че може да направи обосновано предположение, свързано с участието на Георгиев в престъпните деяния, за които се разследва.

Заради високата санкция, която законът предвижда за убийство (15 - 20 години затвор, доживотен или доживотен без замяна), съдът прецени, че има реална опасност, ако е на свобода, Ивайло да се укрие, или да извърши ново престъпление.

Този извод се обосновава и от спецификата на това престъпление, извършено дръзко, брутално и с изключително висока степен на опасност за живота на много хора, многократно надвишаваща обичайната опасност за обществото.

Съдът записа в своето определение, че разследващите органи са тези, които е редно да установят дали Георгиев е инвалид, може ли да държи оръжие и др. факти.

След като намери законово основание да определи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража", съдът определи 1 юли 2008 година като възможност за Ивайло Георгиев да обжалва днешното определение на ВОС.