Арестуваха участник в телефонна измама, съобщиха от МВР. Измамата е за 76 000 лева. Операцията е проведена в Търговище и Велико Търново под наблюдението на Районна прокуратура - Търговище.

На 19 януари 66-годишна жена от Търговище получила обаждане на стационарния телефон в службата си от мъж, представил се за полицейски служител. Той й обяснил, че ако предостави наличните си пари на извършители на измама, които вероятно ще й позвънят, ще помогне на полицията да ги задържи. Уверил я, че веднага след това сумата ще й бъде върната.

Убедена, че помага, жената изтеглила от сметката си в банка 76 000 лева. Поставила ги в найлонов плик и ги оставила на указаното в телефонен разговор място - в непосредствена близост до кошче за смет на детска площадка в междублоково пространство в централната част на града.

Около 15 часа, непосредствено след прибиране на плика с парите, полицаите задържали младеж, въпреки опита му да избяга. Той е 16-годишен от Търговище, с регистрация за наркотици. Наложена му е полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на прокурор от Районната прокуратура - Търговище. Полицаите проверяват съпричастността на задържания към още една измама в Търговище. В началото на този месец по същия сценарий е била въведена в заблуждение 77-годишна самотно живееща жена от града. Тогава тя хвърлила през терасата на жилището си 1600 лева.