Няма доказателства за организирана престъпна група. В това са категорични адвокатите на седмината митничари, които на 5 ноември 2016 г. бяха оставени в ареста за постоянно и днес обжалват мерките си.

Предвид твърденията и представените епикризи по време на първоначалната им мярка прокурорът заяви в залата, че въпросът дали здравословното им състояние позволява да бъдат в ареста може да се реши само от съдебно-медицинска експертиза. По думите на представителя на държавното обвинение никой от адвокатите не е поискал, както на първа инстанция, така и днес назначаването на експертиза.

Само шестима митничари от "Лесово" остават в ареста

Само шестима митничари от "Лесово" остават в ареста

Други шестима - с парична гаранция

По тази причина прокурорът настоя те да останат в ареста. Адвокатите коментираха показанията на тайни свидетели и по-специално на таен свидетел №217.

Адвокат Розалина Апостолова запита пред медиите какво налага свидетелите да бъдат със статут на тайни при условие, че не са налице данни за опасност за живота им.

Корупцията на "Лесово" е до ниво началник пункт, убеден митническият шеф

Корупцията на "Лесово" е до ниво началник пункт, убеден митническият шеф

Не трябва да се правят предварителни обобщения

"Прокуратурата придоби странен, незаконосъобразен маниер да си избира кого да привлече като обвиняем, а другите, които са извършили същото престъпление да ги прави свидетели и по този начин да ги държи в зависимост", коментира тя.

По думите й така свидетелят ще говори каквото му е казано, за да не стане обвиняем.

В съдебната зала адвокатите индиректно посочиха, че сред тайните свидетели има такива, които са работили на ГКПП Лесово и са на по-високи длъжности.

Единият от адвокатите запита дали случайно този свидетел с тайна самоличност с №217 не е дал показания с користна цел и дали не заема някаква ръководна длъжност на Лесово.

Според защитниците всички техни клиенти са с чисто съдебно минало, семейни са и няма опасност да извършат друго престъпление или да се укрият. Освен това те имат и забрани да напускат страната.

По отношение на намерена сума пари в апартамента на единия от митничарите адвокатите обясниха, че съпругата му работи като крупие, а в казината има практика клиентите да оставят бакшиши.

Чорба или кафе си искали митничарите на "Лесово"

Чорба или кафе си искали митничарите на "Лесово"

Свидетели при първата операция сега са в ареста

По време на заседанието се заговори и за пластмасова чашка от кафе, която била изхвърлена в близост до парите, които се твърди, че са вземани като подкуп. По въпросната чашка имало дактилоскопски отпечатъци на Пламен Петров - един от митничарите. "Единственото, за което може да бъде укорен той, е за това, че не е хвърлил пластмасовата неразградима чашка в кофата за боклук", коментира адвокат Розалина Апостолова.

На въпрос на News.bg каква е връзката между кофичката и парите, адвокат Апостолова отсече: "За прокуратурата като няма друго, има кофичка".

Залата бе препълнена от близки на обвиняемите. Седмината митничари заявиха пред съда, че искат по-лека мярка и някои от тях изтъкнаха здравословното си състояние като пречка да пребивават в ареста.