39-годишен началник смяна и 49-годишен оператор на ГКПП-Кардам бяха задържани при спецакция на полицията.

Граничните полицаи са уличени в длъжностни и документни престъпления.

Операцията е започнала след получен сигнал от техни колеги, на които направило впечатление неконтролируемото въвеждане в информационните системи на транспортни средства, които реално никога не са напускали територията на страната.

Друг факт бил, че вписаните камиони били на спедиторски фирми, а за някои от шофьорите фигурирали по няколко излизания и влизания в страната в рамките на един ден по маршрута Калотина-Кардам, което е физически невъзможно.

Всички вписани в системата за граничен контрол транспортни средства, но реално не напускащи българска територия, фиктивно изнасяли от страната брашно и зърно за две фирми.

От проведените разпити на свидетели станало ясно, че шофьорите притежават или управляват вписаните транспортни средства, но никога не са напускали територията на България.

По време на акцията са извършени обиски на служебни помещения, жилищата и транспортните средства, собственост на задържаните граничари.

Открити и иззети са множество SIM карти и мобилни телефони, около 4000 евро, скрити в специално пригодена за целта табуретка, документи с гриф "поверително",  държани в нарушение на Закона за класифицирана информация.

Иззети са доказателства за длъжностни и документни престъпления, извършени от двамата гранични служители. Наложена им е 72-часова мярка "задържане под стража".

Операцията е извършена от служители на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР и Националната агенция по приходите, под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич.

Припомняме, вчера министър Цветан Цветанов съобщи, че става дума за изградена система, чрез която се осъществявала контрабанда.