До 6 години затвор може да получи кметът на Стрелча Стойно Чачов за упражнена принуда върху своите подчинени. Това заяви на извънреден брифинг Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

Икономическа полиция нахлу в сградата на община Стрелча

Икономическа полиция нахлу в сградата на община Стрелча

Проверява се за фалшификация на документи

Вчера, 11 март, в полицията в Пазарджик е получен сигнал от бивш служител на община Стрелча, че в началото на август 2016 г. кметът е събрал общински служители и под заплаха, че ще бъдат уволнени дисциплинарно ги е принудил да подадат заявления за напускане без да е упомената конкретна дата. Сигналът е от едно от лицата, подали такъв документ.

Арнаудова е категорична, че става дума за престъпленията принуда и злоупотреба с власт.

От прокуратурата в Панагюрище търсят документи. По информация са подадени най-малко 17 заявления да напуснат работа доброволно. Те са подписани под натиск от кмета.

Разпитват се общинските служители, които потвърждават принудата. До момента са разпитани 10 служители от "Социален патронаж", двама от общински имоти и др. служби. Всички потвърждават, че са били подложени на натиск, каза Арнаудова.

Към момента не са открити подадените заявленията, но според прокурор Арнаудова и без документи има престъпление, което може да се докаже и въз основа на свидетелски показания. Всички разпитани потвърждават един и същи факт - за упражнено психическо въздействие, което граничи със злоупотреба с власт. В този случай законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Запитана дали активността на прокуратурата към действията на кметовете не се дължи на предизборната обстановка, Арнаудова обясни, че прокуратурата винаги е била активна особено при сигнали за злоупотреба с власт.

Припомняме, вчера бяха обвинени кметове на град Златица в Софийска област Магдалена Иванова и на Созопол Панайот Рейзи са превеждали пари на фирми, собственост на социално слаби лица.

Тези фирми не са имали работници и не са имали дейност, така че да може да са извършили ремонтите, за които им е платено.

За кметицата на Златица сме съобщавали информация, за опитите на Софийска градска прокуратура (СГП) да я отстрани от длъжност. По това разследване се събират допълнителни доказателства, каза Арнаудова.

По думите й разследването за кмета на Созопол е от 2017 г. Фактът, че се повдига обвинение, означава че има достатъчно доказателства. Местните избори са след половин година, няма нищо предизборно, увери Арнаудова.