Ограничаването по някакъв начин на избирателното право на гражданите е вид ценз, а Конституцията не предвижда въвеждане на каквито и да е било цензове. Това посочи преподавателят по конституционно право и депутат от ДБ в 45-то Народно събрание Атанас Славов във връзка с публикации за обсъждано от служебното правителство ограничаване на избиратели на гласуват според критерий за платени данъци.

Самият Славов чете стенограмата, публикувана от правителството, не като ограничаване на избирателните права на гражданите. Изчистването на избирателните списъци е нещо съвсем различно, а въпросът стои от години.

От правителството опровергаха публикациите в медиите още вчера: "Обсъжданата тема е проблемът с "мъртвите души" и нуждата да започне работа по разрешаването му, включително чрез промени в нормативната уредба. Категорично не е обсъждан вариант за ограничаване конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина."

Последен ден за регистрация за участие в изборите на 11 юли

Последен ден за регистрация за участие в изборите на 11 юли

Срокът изтича в 17 часа

Интегрирането на базите данни - темата на обсъждане от служебното правителство - има за цел да не се злоупотреби с правото на глас на хората, които не живеят в страната, защото има такива данни - "Някой вместо тях гласува на изборите и това се отчита като резултат", посочи Атанас Славов през БНР.

Основната дилема сега е по отношение на лицата, живеещи по настоящ адрес - как по-гъвкаво и по-достъпно да се уреди тяхното гласуване.

По казуса с подслушването Славов изтъкна, че има много начини да бъдат заобиколени законовите процедури и да се стигне до определено лице. Според него Бюрото за контрол на СРС до голяма степен е било неутрализирано като независим орган, а специалните служби се използват политически и в частен интерес. "Ясно е, че тези служби са били използвани за политически поръчки", заяви Славов.

Той е оптимист, че този път ще има разкрития за реалните виновни за незаконно подслушване, тъй като трудно могат да бъдат унищожени всички следи.

Прокуратурата проверява подслушвани ли са политици

Прокуратурата проверява подслушвани ли са политици

Предстои изясняване на фактите

Припомняме, миналата седмица ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" обяви, че има данни, че 32 политици от "Има такъв народ", ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани от звено "Вътрешна сигурност" на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви и че спрямо премиера ген. Стефан Янев също е било прилагано СРС.