Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) затвори магазин в област Кюстендил, поради хигиенното му състояние, съобщават от институцията.

В периода между 12 юни и 16 юни тази година от БАБХ са извършили 2 165 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене. От тях 1 646 са по официален планов контрол, а 66 по сигнали и оплаквания от граждани. Съставени са 18 акта за констатирани административни нарушения и 133 предписания.

През изминалата седмица от БАБХ са унищожени около 762 кг храни и около 130 яйца, с изтекъл срок на годност. Възбранени и насочени за унищожаване са още 403 кг и 42 литра храни от животински и неживотински произход.

При извършените проверки на територията на страната констатираните несъответствия включват: предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикетировка, неправилно съхранени; несъответствия по сграден фонд, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; работещи обекти, които не са вписани в регистъра по Закона за храните и други.

Агенцията по храните затвори 5 заведения за 4 дни

Агенцията по храните затвори 5 заведения за 4 дни

Заведенията са разположени в областите на Кюстендил, Пловдив и София