Прокуратурата в Смолян образува 18 наказателни производства срещу български и чужди граждани за притежанието на дрога и управлението на наркотици под въздействието на наркотични вещества, съобщават от прокуратурата.

Наказателните производства са във връзка с проведено в периода от 03.06.2022 г. до 05.06.2022 г. десето юбилейно издание на фестивала "Meadows ln The Mountains" в местността "Божие име" в село Полковник Серафимово, обл. Смолян. От тях 16 са бързи и 2 досъдебни производства.

От образуваните наказателни производства 8 броя са за извършени престъпления по чл. 343б, ал. 3 - управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества и 10 броя за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 3, т. 1 НК - държане на високо рискови наркотични вещества.

По едно от тях на обвиняемия е взета мярка за неотклонение -"задържане под стража" с определение на Районен съд-Смолян от 06.06.2022 г.

Осем от образуваните наказателни производства са срещу граждани на Кралство Великобритания и Нидерландия. Останалите са срещу български граждани.