От датата на членството на България в ЕС българските граждани ще притежават европейска здравноосигурителна карта.

Срещу нея ще получават медицински услуги в другите европейски държави. Това е записано в промени в Закона за здравното осигуряване, които депутатите одобриха на първо четене, информира БНР.
Европейската здравноосигурителна карта ще замести редица формуляри, които в момента дават достъп до медицинска помощ в европейските страни.

Картата ще е валидна в продължение на една година, след което ще се издава нова. До 5 и 10 години ще е валидността на здравно-осигурителна карта за непълнолетните и пенсионерите.

В тази връзка законът предвижда и промени във финансовото устройство на Здравната каса, тъй като тя ще покрива разходите на българските граждани за медицинско обслужване в рамките на ЕС и Швейцария.

От здравноосигурителни вноски ще се освободят ветераните от войните, военно-инвалидите и инвалидите, пострадали при набор на военна служба, при природни бедствия и аварии и пострадалите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР и държавни служители, гласи друга промяна в Закона за здравното осигуряване, одобрена на първо четене.

Отхвърлен беше проектозакон на депутатите от левицата, с който се предлагаше отпадането на потребителска такса при посещение при лекар.