Схема за "романтични" измами в социалните мрежи е разкрита в рамките на международна операция, проведена в Чехия и България. Задържани са двама български граждани - 28-годишен мъж от Аксаково и 79-годишна столичанка. За случая съобщиха от МВР и прокуратурата.

Акцията е проведена вчера от служители на Главна дирекция "Национална полиция", Областната дирекция на МВР в Пловдив и служители на чешката полиция. Едновременно са извършени проверки на адреси в чешкия град Пилзен и в София.

Разследването започнало в края на миналата година, когато възрастна жена от Първомай подала сигнал, че е станала жертва на измама. Впоследствие били установени и други оплетени в схемата на територията на страната, като потърпевшите били ощетени с общо над 200 хиляди лева.

Оказало се, че измамникът е 28-годишен мъж от Аксаково с инициали Р. Р., който живеел в Чехия от около две години. След координация между властите в София и Пилзен той бил открит и задържан в чешкия град. От ползвани от мъжа жилище и автомобил са иззети мобилни апарати, симкарти, картодържачи и ценности. Предстои процедура за предаването му на съдебните власти в България.

Разплетена е и схемата, по която е действал измамникът - завързвал онлайн запознанства с възрастни жени от България, като комуникирал с тях в социалните мрежи и мобилни приложения, в които се представял с различни имена - Тихомир, Тишо, Наско. Твърдял, че е заможен мъж, собственик на транспортна фирма, хотел и ресторант. С времето започнал да води с тях по-лична комуникация. Обещавал им различни видове услуги от битов характер, както и бъдещо съжителство. Той успявал да предизвика силни емоционални чувства у дамите. Впоследствие искал помощ от тях в пари или ценности, като им обяснявал, че е изпаднал в затруднено материално положение, влошено здравословно състояние, че претърпял катастрофа, че трябвало да плаща разноски съдебни дела и др. Мъжът получавал парите по банков път или чрез системите за бързо плащане.

МВР задържа две възрастни жени за измамна схема с недвижими имоти

МВР задържа две възрастни жени за измамна схема с недвижими имоти

Лицата са известни на полицията с предишни кражби и измами

По време на задържането на измамника в Пилзен в София е арестувана негова помагачка - 79-годишна столичанка в инициали Ф. Г. Извършени са претърсвания, при които са намерени и иззети вещи и предмети, свързани с престъпната схема. Мъжът насочвал към възрастната столичанка част от жените, които убедил да му помогнат, но нямали средства. Представял я за своя счетоводителка. Тя ги придружавала до банкови институции у нас, където те теглили кредити. Предавали на "счетоводителката" парите, част от които, съгласно предварителната уговорка, тя изпратила на мъжа, а другите задържала за себе си.

Срещу мъжа е повдигнато обвинение за това, че в периода от 29 октомври 2022 г. до 29 май 2023 г. е въвел в заблуждение шест дами на възраст от от 50 до 70 години в градовете София, Първомай, Бургас, Поморие, Велико Търново, Габрово, Пловдив и Варна, като ги е ощетил с общо 178 897 лева - престъпление по чл. 211 вр. чл. 210 ал.1 т.5 вр. чл.209 ал.1 вр. чл.29 ал.1 вр. чл. 26 вр. чл.20 ал. 2 и ал.4 от Наказателния кодекс.

Като обвиняема по същото досъдебно производство е привлечена и 79-годишната му помощничка - за това, че от 22 ноември 2022 г. до 20 юни 2023 г. в съучастие в мъжа е създала и поддържала заблуждение у три жени на 75 г., 65 г. и 66 г. в София и Враца, като ги завлякла с 27 500 лева - престъпление по чл. 209 ал.1 вр. чл.26 вр.чл.20 ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Тя е задържана за срок до 72 часа с прокурорско постановление.

Разследването продължава под надзора на Районната прокуратура в Пловдив.