Днес почитаме паметта на онези, дали живота си, за да спасят чужд. На днешната дата България единствена в ЕС отбелязва Деня на спасението.

С едноминутно мълчание под воя на сирени от линейки военни, лекари и граждани се преклониха пред саможертвата на десетки българи. По традиция цветя и венци бяха поднесени от граждани и институции пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градината на Военномедицинската академия. Десетки глави се сведоха под звуците на националния химн.

Тотко Найденов, главен редактор на вестник "Български лекар", разказа, че над 130 лекари и медицински сестри са загинали при спасяване на човешки живот, както и полицаи, доброволци, граждани.

По думите му, днес е и годишнина от трагичната, но героична смърт на д-р Стефан Черкезов. На 15 август 1963 г., 26-годишният лекар попада в жестока катастрофа и успява да спаси 47 души от горящ автобус, но в резултат на тежки изгаряния губи собствения си живот.

В памет на неговото безсмъртно дело, по инициатива на д-р Тотко Найденов, с подкрепата на Военномедицинска академия и съгласно Решение 1039 на Министерския съвет на Република България, през 2012 г. датата 15 август е обявена за „Ден на спасението".

По традиция, всяка година на този ден се провежда Официална церемония по отдаване на заслужена почит към всички загинали българи - лекари, мед. сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, жертвали себе си, в името на професията и живота на другите.