Спецполицаи от ГДБОП откриха 1195 мастърбокса цигари без бандерол в депо във Владая, съобщиха от МВР.

Те са работили по сигнал за нелегално внесено от Турция голямо количество цигари без бандерол. Според данните, товарна композиция - влекач и ремаркe с турски регистрационни номера е влязла в България, натоварена с голямо количество тютюневи изделия. Арестуван за 72 часа е шофьорът на камиона и негов помагач.

При проверките е установено, че превозното средство, шофирано от 47-годишен турски гражданин, е преминало през ГКПП Капитан Андреево на 22 декември 2017 г.

Водачът е декларирал пред българските митнически власти, че превозва цимент. За получател е посочено българско търговско дружество. Междувременно, в сътрудничество с турските власти е изяснено, че на посочената дата камионът е изнесъл от Турция цигари без бандерол.

На 3 януари 2018 г. влекачът, с ремаркето и шофьорът са установени на паркинг в София и е уведомена Агенция "Митници". Тогава е станал и арестът.

Когато полицаите отишли на място, камионът бил празен. Открити са следи за извършен транспорт на тютюневи изделия. По-късно станало ясно, че контрабандните цигари са разтоварени в складово помещение на столицата.

Съвместно със служители на Агенция "Митници", при проверка в склада на територията на село Владая, са намерени 642 мастърбокса цигари без бандерол от пет различни марки.

В непосредствена близост до помещението са открити автомобили, ползвани за транспорт и последващо разпространение на тютюневите изделия на територията на страната. В един от тях са открити 553 мастербокса, или общо 1195 мастърбокса - 598 200 кутии контрабандни цигари - те са конфискувани. Образувано е досъдебно производство.