Барикадирарилият се Петър Коджейков, който 20 часа държа служителите на реда на крак, е стрелял два пъти по тях. Това стана ясно на брифинг рано тази сутрин пред СДВР.

Главният комисар на МВР Георги Костов обяви, че в дома на Коджейков е намерено и второ оръжие. И двете оръжия са незаконно притежавани от него.

По думите на Костов, бойният пистолет, с който той е произвел изстрели, е доста стар.

Това, което се знае, е, че Коджейков преди време е претърпял инсулт. След това по време на процеса на възстановяване е започнал да дава такива „отклонения”.

Разследват Коджейков за опит за убийство - негов куршум уцелил каската на командос

Разследват Коджейков за опит за убийство - негов куршум уцелил каската на командос

Проверяват дали страда от психично заболяване

Акцията е протекла на няколко етапа. След като Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) се е включил в неделя сутринта около 9 часа, Коджейков вече е възприел, че в района има полицаи. Служителите са положили противокуршумни щитове на всички потенциално опасни точки. Именно тогава Коджейков възпроивежда първия изстрел срещу полицаи.

Вторият етап от акцията е бил свързан с тактически действия, за да бъде извадена съпругата му от жилището.

Последният етап е бил свързан с използването на тактически прийом, а именно – Коджейков да бъде подведен на подходящо за задържане място в апартамента и да бъде разконцентриран от негов близък.

Именно при задържанането си Коджейков произвежда още няколко изстрела срещу служителите. Главсекът уточни, че два от изстрелите са били насочени към жизненоважни органи на екипа. Изстрелите обаче са били хванати от противокуршумен щит.

Костов изтъкна още, че от СОБТ са оценили изключително адекватно ситуацията и са се държали хладнокръвно. „По всички правила на занаята, когато въоръжен обект открие стрелба по командоси, те имат правото да го елиминират”, подчерта той и напомни, че това не се е случило.

Главсекът на МВР коментира още, че март е критичен за хората с психични проблеми и това си има обяснение, което специалистите биха могли да дадат.

Към момента се знае също, че Коджейков не е освидетелстван.

Шефът на СДВР Младен Маринов, който също присъства на брифинга, подчерта, че благодарение на бързите действия на служителите, те успяват едновременно да прикрият и себе си, но и да запазят живота на дъщерята на барикадиралия се, като успяват и нея да я изведат от апартамента. Той изтъкна още, че незабавно след като служителите са пристигнали на мястото, са предприети мерки за контакт на психолози от Института по психология на МВР с лицето.

Припомняме, Коджейков е бивш шеф на криминален отдел в 6-то столично РПУ, на което става и заместник началник. По-късно оглавява 4 РПУ, след което става заместник на Столичната дирекция на вътрешните работи.