Бащата на 16-годишното момче, което беше задържано за подготвяне на терористично нападение, лично е подал сигнала към родните служби. Това заяви пред Нова адвокатът на момчето.

Родителите на арестуваното момче първи забелязали неговата обвързаност с радикални идеологии. Затова те сигнализирали службите, заяви защитникът Емил Велинов.

По думите му бащата решил да се обърне към властите, защото не знаел как да реагира, за да се справи със създалата се ситуация.

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Имал знаме на "Ислямска държава", пращали му клипове

Според адвоката момчето несъмнено е жертва на интернет. "Всички деца какво казват - сърфирайки си из интернет, случайно попада на сайт, започва да си кореспондира с някакъв човек. Този човек малко по-малко започва да му казва колко е добър, какво е добро, какво е лошо", обясни адвокатът.

Защитникът не знаел дали намерените предмети в импровизираната лаборатория на момчето са бомби или взривоопасни. "Те не представляват опасност. Те се продават свободно. Абсолютна жертва на интернет", каза отново Велинов.

Пред "24 часа" защитникът обясни, че момчето е гледало клипове на ДАЕШ от детско любопитство. Това му влечение било отминало отдавна.

От коментара му пред вестника става ясно, че бащата на момчето потърсил помощ в ДАНС още преди 1 месец. Тогава той установил, че поведението на сина му се е променило.

По думите на адвоката бащата казал на службите и че в телефона на момчето имало чат комуникации със структури, свързани с фундаменталисти.

Бащата взел телефона на момчето и така го лишил от всякакви контакти.

Според адвоката момчето е умно и образовано дете от нормално семейство с още 2 по-малки деца. 16-годишният посещавал елитна гимназия в града.

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив
Обновена

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив

За първи път у нас е предотвратен терористичен акт