Бебе на 15 дни почина от менингит в разградската болница.

Под наблюдение са 38 души, които са били в контакт с детето, включително медицински лица. Дезинфекцирани са четирите болнични отделения, в които е лежало бебето.
"Менингит, причинен от бактерията Листерия моноцитогенес" е диагнозата, поставена приживе на 15-дневното бебе, съобщава БНР.

Бебето е родено в Кубрат, заради висока температура и гърчове е преместено в МБАЛ-Разград. Умира в 5,25 ч. на 25 юли. Предполага се, че болестта е предадена от майката по време на раждането. Теоретично епидемиолозите не изключват причината да е вътреболнична инфекция. Със сигурност пътят на заразата ще е известен, след като излязат резултатите от всички проби.

През тази седмица се очакват резултатите от аутопсията и гърлените и фекални проби на 38-те контактни. Изследват се и медици, грижили се за болното бебе. За да не се заразят пациентите на четирите отделения, помещенията и медицински инструменти са дезинфекцирани.

За една седмица това е вторият такъв смъртен случай в областта.

Преди седмица от свръхостър менингококов сепсис почина момченце на една година. На 10-те деца до 7-годишна възраст, общували с него, е поставен гамаглобулин, изолирани са и са спрени от посещения в детски градини.