Висшият съд на Белград ще гледа делото за екстрадицията на Цветан Василев. Банкерът трябва да застане пред съда за пръв път. Съдът трябва да го разпита, за да установи дали има политически мотиви в искането за екстрадицията му, съобщава БНТ.

Изслушването на Василев е насрочено за 11.00 часа.

Припомняме, че на предишното заседание Цветан Василев не се яви, тъй като бил болен. Сръбският адвокат на бившия мажоритарен собственик на КТБ представи болничен лист.

Страната ни настоява Василев да бъде върнат у нас заради обвинение в източване на 206 млн. лева от фалиралата КТБ. Цветан Василев е обвинен и в безстопанственост.

Искането за екстрадиция бе уважено на първа инстанция през март миналата година, но впоследствие Апелативният съд в Белград го отхвърли.

Независимо какво ще бъде решението на Висшия съд в Белград, решението за екстрадицията трябва да бъде взето от сръбския правосъден министър.

В началото на февруари главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции за липсата на отговор по искането за екстрадиция на банкера. Той настоява казусът да бъде разгледан спешно.