Под строй, единодушно и без дебат прокурорската колегия към ВСС прие оставките на Невена Зартова, до вчера ръководител на Софийската районна прокуратура, и на всичките й четирима заместници.

Петимата бяха преназначени за редови прокурори в СРП, където и преди ръководните постова са работили, също единодушно и без дебат.

Сарафов по следите на Нотариуса в СРП

Сарафов по следите на Нотариуса в СРП

Ревизията ще бъде извършена от екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура

Припомняме, че оставка Невена Зартова подаде вчера, след интервю на гръцки бизнесмен, който я обвинява във връзки с адвокат, действал в кръга на Мартин Божанов. Още преди няколко месеца, малко след като бе избран за и.ф. главен прокурор, Борислав Сарафов поиска оставката на Зартова с обвинения за поддържането на дела на трупчета. Тогава Зартова отказа да се оттегли, но само преди няколко дни започна поредната проверка от върховни прокурори на работата на районната прокуратура.

Заместниците на Невена Зартова обаче също подадоха оставка, вкупом, но отделно от своя ръководител до този момент. Допълнително на това обявиха, че се разграничават от действията на своя ръководител.

Също така единодушно прокурорската колегия прие предложението на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов прокурорът от Върховна прокуратура Светлана Митова да бъде назначена за изпълняващ функциите ръководител Софийска районна прокуратура.

Митова ще бъде и.ф. до избор на титуляр, начело на най-натоварената прокуратура в страната.

Пет оставки, и на шефката, в Софийска районна прокуратура

Пет оставки, и на шефката, в Софийска районна прокуратура

Заместниците на Невена Зартова се разграничиха от действията й

От прокурорската колегия дават и кратка биография:

Прокурор Митова има над 26 години юридически стаж в органите на съдебната власт. В периода от 1999 г. до 2006 г. е прокурор в Районна прокуратура - Радомир, като последователно е заемала длъжностите: младши прокурор от 12.05.1999 г. до 08.02.2000 г., прокурор от 08.02.2000 г. до 25.07.2002 г., заместник-районен прокурор от 25.07.2002 г. до 14.03.2005 г. и районен прокурор от 14.03.2005 г. до 01.06.2006 г. В периода от 01.06.2006 г. до 17.10.2011 г. е прокурор в Окръжна прокуратура - Перник, а от 17.10.2011 г. до 06.01.2020 г. е прокурор в Апелативна специализирана прокуратура.

Светлана Митова е прокурор във Върховна касационна прокуратура от 06.01.2020 г. до 28.12.2023 г., а към настоящия момент -  във Върховна прокуратура.

В предложението от и. ф. главния прокурор е посочено, че прокурор Митова е с доказана правна подготовка, професионални знания и умения и притежава необходимите нравствени качества. Тя изпълнява служебните си задължения изключително отговорно и притежава добри комуникационни умения. Нейният значителен административен опит, като административен ръководител на районна прокуратура ще осигури ефективно изпълнение на функциите по организиране и ръководство на дейността на СРП, до встъпването в длъжност на нов административен ръководител.

Шефката на СРП: Нотариуса е имал влияние в съдебната система

Шефката на СРП: Нотариуса е имал влияние в съдебната система

Кръгът на влияние на "Осемте джуджета" е не по-малък от кръга на влияние на Нотариуса

По-късно Митова бе представена от Сарафов пред прокурорите от СРП, а информация за представянето бе разпространена от пресцентъра на прокуратурата. По думите на и.ф. главен прокурор е необходимо ново начало. "Обществото няма да търпи досегашните практики, които са върлували тук", коментира той.

Митова обяви, че приоритет за нея е да "изгради стройна и добре работеща прокуратура, в която се работи със самочувствие и с доверие в обществото". Тя очаква прокурорите в СРП да се водят от принципите на почтеност, честност и професионализъм и с работата си всички заедно да изправят на крака най-голямата прокуратура в страната. Митова посочи, че СРП е районната прокуратура с най-малък брой обвинителни актове на човек. Да дадем вяра на обществото, че в България има правосъдие", призова тя новите си подчинени.

Снимка 653506

Източник: пресцентър Прокуратура