Четиримата заместник-районни прокурори на София хвърлиха оставки пред ВСС, съобщава БНТ. Те се оттеглят от ръководните постове и се разграничават от действията на районния прокурор Невена Зартова.

Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев настояват в писмо да главния прокурор да бъдат възстановени на предишните си длъжности като редови прокурори в Софийска районна прокуратура (СРП).

По-рано този месец и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди щателна проверка на Софийската районна прокуратура във връзка с разследването на убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

Обвинител номер едно подчерта, че СРП е един от генезисите, където се руши постамента на справедливостта.

Екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура, под ръководството на завеждащ отдел "Инспекторат" проверява разпределението на делата в отдел "Специализиран" на СРП.

По-късно Нова телевизия съобщи, че ръководителят на СРП Невена Зартова също е подала оставка. Тя се мотивира с желанието си да обезпечи нормалната работа на органа на съдебна власт.

"Категорично смятам, че Мартин Божанов-Нотариуса е имал влияние върху съдебната система", коментира впоследствие Зартова пред медията. Тя счита за не по-малко важен и тесен и кръга около бившия следовател Петьо Петров - Еврото, който по думите й също трябва да бъде разследван.

Запитана за причината тя и заместниците й да подадат оставки Невена Зартова коментира: "Няколко пъти и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов е заявявал, включително и публично, че не желае да съм началник на Софийската районна прокуратура. Това, че той желае да се оттегля от тази длъжност, не е тайна за обществото. И ето, вече е факт."

В голяма степен тя очаквала зам. районните прокурори да подадат оставки, но смятала, че ще направят това заедно, защото го обсъждали помежду си в понеделник. "Просто начинът беше различен от това, което се случи. С кого са говорили, какво им е обещано, не мога да знам", отбеляза Зартова.

Припомняме, във връзка с констатирани сериозни пропуски в работата на административния ръководител на СРП още в началото на м. август 2023 г. Борислав Сарафов призова прокурор Невена Зартова да освободи заеманата длъжност.

Сарафов по следите на Нотариуса в СРП

Сарафов по следите на Нотариуса в СРП

Ревизията ще бъде извършена от екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура