Съдът отказа да издаде европейска заповед за арест на бившия следовател Петьо Петров, по прякор Еврото. Това съобщи БНТ, позовавайки се на информация от Апелативния съд.

Решението е от днес, а аргументите на съда са, че няма обосновано предположение, че Петров е извършил престъплението, в което е обвинен. Т.е. прокуратурата в искането си не се обосновава на доказателства. 

Припомняме, че бившият следовател Петьо Петров, е обвинен за длъжностно присвояване. Става дума за делото "Осемте джуджета". Той беше обявен за издирване през май 2023 г. след проведена мащабна акция в София във връзка с убития Красимир Каменов - Къро. 

До края на миналата година срещу Петров имаше издадена такава заповед, но само от прокуратурата. След влезли в сила законови промени, този акт вече се издава от съда по искане на държавното обвинение. Преди това Европейският съд обяви за невалидна родната ЕЗА и европейски държави просто не я изпълняваха.

Така се стигна до процедурата, която приключва с решението на съда днес.

Днешният акт на съда не спира хода на разследването.

Припомняме също, че Петьо Петров е в неизвестност от месеци. Различни източници твърдят, че той се укрива в Дубай. Властите в страната обаче отричат бившият следовател да се намира там.

Обявиха за издирване Петьо Еврото

Обявиха за издирване Петьо Еврото

Потвърждение от МВР