В прокуратурата не е постъпвала официална информация за отказ на испански съд да екстрадира обвиняемия Тони Иванов. Това се заявява в съобщение от държавното обвинение днес, след като през уикенда от Антикорупционния фонд разпространиха решението на съда в Испания. В него се казва, че Тони Иванов няма да бъде предаден у нас, тъй като европейската заповед за арест не подлежи у нас на съдебен контрол, което би трябвало да гарантира правата на задържания.

От прокуратурата посочват, че проблемът с българските европейски заповеди за арест датира от години, като през 2021 г. те вече са сезирали за проблема Министерството на правосъдието. Необходими са законови промени във връзка с решение на Съда на Европейския съюз (СЕС), на което се позовават и властите в Испания по отказа да екстрадират Тони Иванов.

Припомняме, че Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна издаваната от България Европейска заповед за арест. Асновен аргумент за това е, че не е осигурена достатъчно справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението на заповедта в друга държава.

Тони Иванов стана известен покрай медийни изяви на ръководството на прокуратурата като едно от лицата заедно с олигарси и журналисти, които, според главния прокурор, заговорничат, за да дискредитират институциите у нас и да отстранят висши магистрати и полицейски служители. Отказът на Испания да предаде издирван от прокуратурата само в рамките на няколко дни бе вторият такъв, след като Сърбия дори не задържа на територията си издирваните за участие в организирана престъпна група основатели на компанията "Нексо".

Прокуратурата е уведомена от дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР, че въз основа на въведен за лицето сигнал в Шенгенската информационна система Т. Иванов е задържан в 09,05 часа на 25 март 2023 г. при полицейска проверка в Марбея, Испания.

Към настоящия момент българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението на СЕС, пишат от прокуратурата и посочват, че съгласно конституцията те нямат право на законодателна инициатива.

Също така от прокуратурата се противопоставят на "манипулативни послания и внушения", че заради несъстоятелност се постановяват откази, а пък опитите да се прехвърлят отговорности на прокуратурата за непризнаването на българската ЕЗА като "дълбоко несъстоятелни, тъй като показват непознаване на Конституцията и законите".

Манипулации и внушения в обществото, непочиващи на фактите по конкретното досъдебно производство на СГП и на действащото законодателство, задълбочават недоверието към институциите и държавата и рушат авторитета им, заявяват още от прокуратурата.

Прокуратурата се оплаква на Гешев, че Интерпол не задържа Тренчев и Кънчев

Прокуратурата се оплаква на Гешев, че Интерпол не задържа Тренчев и Кънчев

Интерпол е поискал допълнителна информация

"Обвиненията в европейската заповед за арест на Тони Иванов са напълно различни от онова, с което беше ангажирано общественото внимание от страна на Главна прокуратура." Това пък заяви тази сутрин пред БНР адвокатът на Тони Иванов, Грета Ганева. Самият обвиняем не знае в какво е обвинен, каза още адвокат Ганева. Самата тя няколко пъти е опитвала да получила официално обвиненията, но й е било отказвано.

Освен това става ясно, че са използвани специални разузнавателни средства, които не са събрани по предвидения в закона ред".

Кримилица, олигарси и медии в заговор срещу Гешев, държавата и народа

Кримилица, олигарси и медии в заговор срещу Гешев, държавата и народа

В записи, намерени от прокуратурата, се наместват и инициалите ПП и ДБ

Отказът да изпълни издадената от Софийската градска прокуратура европейска заповед за арест на Тони Иванов от страна на Националния наказателен и административен съд в Мадрид няма да е прецедент, според Ганева, а ще последват и други такива откази.

"ЕС е съюз на взаимно доверие. Тази заповед е опростена и ефикасна. За да бъде издадена и удовлетворена тя, трябва да са налице основополагащите два принципа - взаимно доверие и взаимно признаване. Тогава държавите изпълняват искането, въведено в Шенгенската информационна система".

Прокуратурата не преставлява съдебна инстанция и не може да издава европейски заповеди за арест, поясни още адвокат Ганева.

"Всеки път, когато се издават европейски заповеди за арест по подобен начин, те ще падат. Няма да има доверие, че се прилага правото на ЕС".