Съд в Мадрид е отказал да изпълнени издадена от Софийска градска прокуратура (СГП) европейска заповед за арест (ЕЗА) за Тони Иванов - едно от лицата, които според главния прокурор и държавното обвинение организират заговор за дискредитиране на институциите у нас и за отстранят висши магистрати и полицейски служители. Това става ясно от публикация на Антикорупционния фонд (АКФ) във "Фейсбук".

Иванов е арестуван от испанската полиция в началото на месец април, но на 21 април мадридски съд е отказал да изпълни искането на българските власти и го е освободил.

В публикацията се уточнява, че отказът е мотивиран с липса на съдебен контрол у нас върху издадените от прокурор европейски заповеди за арест. Такъв е необходим според задължителното тълкуване от Съда на ЕС на разпоредбите на Рамковото решение за европейска заповед за арест, което регулира предаването на търсени лица между държавите членки на ЕС. Законопроект за синхронизиране на вътрешното ни право с изискванията на правото на Съюза беше подготвен от Министерство на правосъдието и внесен в 49-ото Народно събрание.

Следователите се оплакват в Европа и САЩ за данните за натиск над съдебна власт

Следователите се оплакват в Европа и САЩ за данните за натиск над съдебна власт

Предупреждават за риск за интересите на Съединените щати и ЕС и налагане на руско лоби у нас

Според АКФ решението на испанския съд дава важна информация за повдигнатото на Иванов обвинение у нас. "Всъщност той не е издирван от СГП във връзка с противодържавния сюжет, който се пресъздава медийно от ръководството на прокуратурата. Иванов е обвинен за изнудване чрез заплахи на три лица да продават имот и да връщат заеми, както и за притежание на 70 г кокаин, намерен при втори обиск на жилището, в което е бил под наем", посочват още от Антикорупционния фонд.

И прокурорите пишат в ЕС и САЩ как мафията и олигарсите ще правят съдебна реформа

И прокурорите пишат в ЕС и САЩ как мафията и олигарсите ще правят съдебна реформа

Под благовидни призиви за "съдебна реформа" у нас реално се цели оказване на задкулисен натиск от страна на олигарси

От организацията допълват, че твърдението за изнудване е с доста спорна формулировка от сорта на: "заплашил пострадалия К. с опасни последици, ако откаже да продаде имота си, като му казал "Чакай отчуждаването през април тогава!" или "заплашил К. с настъпване на общественоопасни последици, като му казал "Ние не сме просто никой. Помисли си", като търсеното лице искал да принуди пострадалия да продаде имот".

Испания е втората държава, отказала предаване на обвиняем по искане от българската прокуратура в последните няколко дни, след като в Сърбия не бяха задържани двамата обвинени по делото "Нексо" Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Гешев се оплака в ЕС от Сърбия, че не е арестувала двама от Nexo

Гешев се оплака в ЕС от Сърбия, че не е арестувала двама от Nexo

Случаят е безпрецедентен, пишат от българската прокуратура

Снимка 615365

Източник: "Фейсбук" страница на АКФ