И от Асоциацията на прокурорите са изпратили писма до основни институции в САЩ и ЕС, в които се оплаква от неправомерния натиск, който се упражнява върху българските магистрати, опитите от последните месеци за дискредитиране на съдебната власт и конкретни магистрати, в това чисто и на главния прокурор на Република България Иван Гешев. Този натиск, заявяват прокурорите, идва от криминални групировки, политици, подсъдими и обвиняеми лица, част от които укриващи се от българското правосъдие в чужди държави.

Прокурорите заявяват, че не могат да останат безучастни, след като в продължение на повече "от две години в България са свидетели на непрекъснати опити за пряка намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната". В писмото се заявява и че след закриването на специализираното правосъдие в България опитите за натиск значително се увеличават.

От Асоциацията на прокурорите посочват и обезпокоителните разкрития, които бяха изнесени от самия главен прокурор, за готвен престъпен заговор за дискредитиране и елиминиране на магистрати, включително на главния прокурор на страна-член на ЕС и на висши полицейски началници, като посочват и че участниците в този заговор са подозрително свързани с пледиращи за съдебна реформа политици - това са, както се посочва в писмото "тиражирани в публичното пространство данни".

Иван Гешев разказва на евродепутати за борбата с чуждото влияние у нас

Иван Гешев разказва на евродепутати за борбата с чуждото влияние у нас

Също и за неправомерния политически натиск върху съдебната власт

Всъщност обаче под благовидни призиви за "съдебна реформа" у нас реално се цели оказване на задкулисен натиск от страна на олигарси, привлечени към наказателна отговорност и издирвани лица, както и на политици, върху независимата съдебна власт, за да бъдат прекратени водените към момента разследвания за тежки престъпления на организирани престъпни групи.

Позицията на съсловната организация е изразена пред Н.Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, председателят на Камарата на представителите (американският Конгрес) в САЩ Кевин Маккарти, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, ръководството на OFAC, Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ, представителите на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, председателите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, както и София Инт Велд - председател на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията ЛИБЕ и Хуан Фернандо Лопес Агилар - председател на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент.

Следователите се оплакват в Европа и САЩ за данните за натиск над съдебна власт

Следователите се оплакват в Европа и САЩ за данните за натиск над съдебна власт

Предупреждават за риск за интересите на Съединените щати и ЕС и налагане на руско лоби у нас