"Трябва да говорим за превенцията как да не стигаме до такива случаи и какви са предпоставките, за да има толкова дребна корупция в тази администрация. Неколкократно съм казвал, че докато тази агенция няма характера и принципа на работата на НАП, няма как да работи ефективно и корупцията да престане", коментира пред НоваТВ Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на превозвачите.

Във връзка с ДАИ, той коментира, че на фона на хванатия преди години шеф на ДАИ, кметът Иванчева е като пионерче. "В момента, в който НАП направиха така, че служителите получават процент от наложените глоби, корупцията моментално изчезна. Хората имат мотивация и нямат нуждата да търсят други методи за получаване на допълнително средства", допълни Лалов.

Спецпрокуратурата нахлу в ДАИ-Благоевград
Обновена

Спецпрокуратурата нахлу в ДАИ-Благоевград

Има задържани

"В Благоевград стават често такива неща, проблемът седи отдавна, някой пази тези хора", обясни пред БТВ Йонко Иванов, председател на Съюза по автомото подготовка. Служителите в ДАИ работят с много ниски заплати, ръководството не прави нищо, за да ги обезпечи, има "нещо сбъркано и нещата трябва да се анализират", коментира бившият шеф на ДАИ-София Кънчо Димитров.

"Тоест те работят при едни много ниски заплати. Това е предпоставка, която поражда корупция. Да, всеки е виновен за това, което е направил, но за да са така масово нещата, трябва да търсим там причината. Хора, които са били арестувани, биват възстановявани на работа и реабилитирани. Не може хора с повдигнати обвинения да ти работят. Какъв е моралът, какъв пример даваме", допълни Димитров.

Миналата година служителите с излъгани, че ще им бъдат вдигнати заплатите с 30 %, "един началник на отдел не си назначава хората" и трябва да работи с тях без да ги познава, добави бившият шеф на ДАИ-София.

"И прожекторите се палнаха - виждаме, че някой "свети като елха", други ги извеждат масово. Знаете ли какво ще стане, аз знам - ще ги натиснат да започнат да се топят един друг и ако някой проговори малко повече, все някой трябва да опере пешкира в цялата тази история. И след една седмица ще ги пуснат отново", обясни Иванов.

"Аз съм близко до мисълта, че и министърът, и зам.-министърът са в течение на всичко това, което става, и то става с тяхното желание да се спрат тези корупционни практики, иначе би било немислимо някой да пипа в тяхната служба", коментира председателят на Съюза по автомото подготовка.

Главният прокурор доволен от акцията в ДАИ-Благоевград

Главният прокурор доволен от акцията в ДАИ-Благоевград

От доста време се работела за подкупните служители

Вчера, главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че е доволен от акцията в ДАИ-Благоевград. Допълни, че от доста време се е работело за подкупните служители.

Темата с ДАИ коментираха пред БНТ и бившият директор на КАТ Алекси Стратиев и автоинструкторът Красимир Георгиев. "Това вече не е новина, тъй като на определен период се случва, било тези, които контролират на пътя, било кандидат водачите, било прегледите. Дейността е такава, че е свързана веднъж с много глоби и втори път с безкрайно много детайли от изискванията, които се налагат, както и контролът от тези, които контролират. Отгоре-надолу пирамидата трябва да работи ефективно", обясни Стратиев.

"Така е направена нормативната уредба, там е заложен този момент. Ако на мен ми дават 400-500, нека да са 600 лв...и съм се прибрал вкъщи, дошъл е ЧЕЗ и ми е откачил тока, защото не съм го платил, на другия ден такива нарушения ще ви намеря, че да си изкарам парите, за да си платя тока", допълни Георгиев.